AEX stijgt door naar nieuw record

Na het slotrecord van 599,71 punten gisteren wist de AEX-index vanmorgen ook het tussentijdse record van 600,65 punten te breken. Even bereikte de index 602,36 punten om daarna licht terug te vallen.

De winst was hoe dan ook miniem, maar dat was vanmorgen niet uitzonderlijk, door de onzekerheid die op alle Europese beurzen heerste over het besluit dat de Amerikaanse centrale banken vanavond nemen over het rentebeleid. De AEX-index stond rond het middaguur met een winst van 1,34 punten op een stand van 601,05 punten.

De meeste andere Europese beurzen vertoonden een soortgelijk beeld: minieme winst of verlies. Ook in New York en Tokio hadden de koersen nauwelijks bewogen.

Op de obligatiemarkt stegen de koersen verhoudingsgewijs flink, waardoor het effectieve rendement op de tienjarige toonaangevende Nederlandse staatslening voor het eerst sinds twee maanden weer onder de 5 procent kon belanden. Drie weken geleden stond deze kapitaalmarktrente nog boven de 5,6 procent.

Tegenover de gunstige obligatiemarkt stond een iets zwakkere dollarkoers. De dolar noteerde 1,034 dollar per euro.

In Amsterdam bepaalden kleine minnen en plussen het beeld onder de hoofdfondsen. Philips, gisteren nog de grote voortrekker, kon zijn opmars niet voortzetten en verloor twee euro op 113,10.

Handelshuis Hagemeyer was de sterkste stijger met een plus van 6,5 procent op 23,53 euro. Het fonds is zich langzaam aan het herstellen van de klap die voormalig dochterbedrijf Ceteco heeft veroorzaakt. Hagemeyer maakte gisteren bekend het Amerikaanse distributiebedrijf Vallen Corporation te willen kopen. Vallen was op de Amerikaanse Nasdaq-beurs al miraculeus gestegen voordat het nieuws bekend werd.

Aan de koersexplosie van beurslieveling KPNQwest kwam voorlopig een eind. Het aandeel, dat precies een week geleden voor 20 euro naar de beurs ging, verloor 3,50 euro op 40,45. KPN zelf wist overigens met 1,45 procent te stijgen naar 55,50 euro.

Afgezien van ABN Amro waren de financiële fondsen ING, Aegon en Fortis allemaal hoger. ABN Amro was de laatste twee dagen juist bovengemiddeld gestegen, zonder enige andere nieuwsaanleiding dan de benoeming van R. Groenink tot opvolger van bestuursvoorzitter J. Kalff.

Oce wist zonder aanwijsbare aanleiding 2,4 procent te winnen op 16,05 euro.

Op de lokale markt liep de koers van UPC een deuk op. Het kabelbedrijf presenteerde voorbeurs een verlies over het derde kwartaal van 375 miljoen gulden, tegen 68 miljoen gulden een jaar eerder. Het aandeel werd 1,80 euro goedkoper op 84.

Ook havenfonds Vopak was vanmorgen volledig uit de gratie, en moest met 5,1 procent in koers terug op een koers van 24,25 euro. Branchegenoot Nedlloyd won juist 2,2 procent op 25,85 euro.