Actie voor Kobus L.

Om te protesteren tegen de aanhoudende strenge detentie van de 54-jarige drugshandelaar Kobus L. bivakkeren sinds gisteren enige tientallen sympathisanten en familieleden op de parkeerplaats voor de gevangenis in Vught.

Kobus L. zit een straf uit van vijftien jaar wegens drugshandel. Hij is onder meer veroordeeld wegens afname van cocaïne via Desi Bouterse in Suriname. Hij zit sinds september 1994 in de strengst beveiligde gevangenis van Nederland, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Al meer dan vijf jaar lang mag hij zijn familie hooguit een keer per week en alleen achter glas ontvangen.

Iedere zes maanden wordt het verblijf van Kobus in de EBI verlengd omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. In mei van dit jaar oordeelde de Centrale Raad voor de strafrechtstoepassing dat de strenge opsluiting van Kobus niet langer redelijk was en dat hij recht had op overplaatsing. Een paar dagen na dit oordeel kwam er een nieuw, niet nader gespecificeerd bericht van de politie waarin stond dat er nieuw vluchtgevaar was. Kobus L. moest daarom blijven.

Vorige week kreeg de gedetineerde te horen dat zijn beroep tegen dit besluit – na een beraad van vier maanden – is afgewezen. Uit woede over die beslissing is Kobus volgens zijn advocaat mr. Tj. van der Spoel in hongerstaking gegaan.

Kobus zal nu proberen via een spoedprocedure voor het Europese hof in Straatsburg alsnog overplaatsing af te dwingen. Van der Spoel zal ook minister Korthals (Justitie) vragen in te grijpen.