Zwiers als herboren

Judoka Claudia Zwiers heeft de knoop doorgehakt. Het alleenstaand moederschap, een volledige baan en topsporten gingen niet meer samen. Dat was aan haar judoprestaties te merken. Zwiers heeft er nu voor gekozen minder te gaan werken. Zwiers stond zaterdag bij de NK in Den Bosch op scherp en behaalde na winst op haar jonge concurrente Edith Bosch in de finale van de klasse tot 70 kilogram haar zesde nationale titel.

De wereldkampioenschappen eindigden vorige maand in een deceptie voor de 25-jarige Zwiers. ,,Daar ben ik wakker geschud', zei ze. ,,Ik haalde geen olympische nominatie.'' Haar trainer Cor van der Geest mokte al langer dat het zo niets zou worden met Zwiers. De judoka zag dat zelf ook in. ,,Maar ik ben heel eigenwijs. Je moet het me eerst tien keer zeggen, voor ik het aanneem.'' Een gesprek met haar werkgever, Van der Geest en NOC*NSF bracht uitkomst.

Zwiers werkt voortaan nog maar drie dagen per week als marechaussee. ,,Ik loop niet meer zo op mijn tenen. Nu ben ik uitgerust en heb ik ook tijd voor mezelf.''

Tijdens haar zwangerschap stootte in haar klasse Edith Bosch door naar de top. Bosch (19) moest zaterdag weer haar meerdere erkennen in Zwiers. ,,Claudia is nu sterker'', erkende Bosch. ,,Het zou het voor mij beter zijn als de Spelen in 2002 worden gehouden.'' (ANP)