VN treffen sancties tegen Afghanistan

Duizenden inwoners van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren onder het roepen van anti-Amerikaanse leuzen de straat opgegaan om te protesteren tegen de sancties die de VN-Veiligheidsraad unaniem heeft afgekondigd tegen Afghanistan.

Soldaten van de regerende Talibaan verhinderden dat demonstranten gebouwen van de VN bestormden; daarbij schoten ze in de lucht om de menigte op afstand te houden. Ook bekogelden de demonstranten het gebouw van de tien jaar geleden gesloten Amerikaanse ambassade met stenen.

De vorige maand aangekondigde sancties, die gisteren van kracht werden, zijn onder druk van de Verenigde Staten ingesteld omdat de Talibaan-regering weigert de Arabische miljardair Osama bin Laden uit te leveren. Bin Laden, financier van internationaal terrorisme, wordt er door de Amerikanen onder andere van verdacht de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar-es-Salaam (Tanzania) te hebben georganiseerd. Daarbij vielen vorig jaar augustus in totaal 224 doden.

De sancties treffen vooral de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana; die mag geen buitenlandse vluchten meer uitvoeren. Ook worden de buitenlandse tegoeden van de Talibaan-regering bevroren, waaronder naar schatting 500 miljoen dollar aan bezittingen van Ariana in de VS. Maar humanitaire hulpverlening valt niet onder de handelssancties. Ook mag de luchtvaartmaatschappij vluchten uitvoeren om pelgrims naar Mekka te brengen mits daarvoor van te voren toestemming is gevraagd.

De Talibaan, die in oktober 1996 de hoofdstad Kabul veroverden en thans meer dan tweederde van Afghanistan controleren, voeren een streng islamitisch bewind. Een woordvoerder van de Talibaan-regering herhaalde gisteren vanuit het hoofdkwartier van de Talibaan in Kandahar, in het zuiden van het land, dat Bin Laden niet tegen zijn wil zal worden uitgeleverd. ,,De Afghaanse tradities en de banden tussen de moslims geven ons niet het recht hem uit te leveren'', zei hij. Hij zei ook dat zijn regering niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de gisteren uitgebroken woede van het volk ,,dat geen afstand kan doen van zijn trots en dat niet kan buigen voor buitenlandse druk''.

Bin Laden werd geboren in Saoedi-Arabië, maar het staatsburgerschap van dat land is hem ontnomen wegens zijn terroristische activiteiten. De Amerikaanse regering heeft een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor zijn aanhouding. Ook hebben de VS zelf al eerder sancties tegen Afghanistan getroffen. Bin Laden zou zich thans in Afghanistan bezig houden met het opleiden van recruten voor het voeren van de `heilige oorlog', afkomstig uit landen als Jemen, Egypte, Bahrein, Tadzjikistan, Tsjetsjenië, Turkije en Pakistan. In dat laatste land hebben veel Talibaan, oorspronkelijk begonnen als een islamitische studentenbeweging, hun opleiding gekregen. (Reuters, AFP, AP)