Song Li is de hoop van China

Een 18-jarige schaatsster zorgde bij wereldbekerwedstrijden in Inzell voor de grootste verrassing van het toernooi. Song Li is de hoop van China. ,,Ik wil in Salt Lake City olympisch kampioen worden.''

Vraag aan de Chinese schaatsster Song Li wat haar grootste wens is en ze antwoordt: ,,Ao yun hui guan jun'', olympisch kampioen. Deze pas 18-jarige vrouw uit Harbin, een havenstad in het noordoosten van China, zorgde bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell voor de grootste verrassing van het toernooi.

Gunda Niemann schreef gistermiddag de 1.500 meter op haar naam, maar de Duitse was niet de snelste op die afstand. In de ochtenduren vestigde Song Li met 2.00,87 minuut een persoonlijk, een nationaal en een juniorenwereldrecord op de schaatsmijl in de B-groep. De Chinese was tweetiende seconde sneller dan de vrouw die zij met Gianni Romme en Marianne Timmer tot haar favoriete collega's rekent. ,,Ze is de hoop van China'', zeggen haar (vrouwelijke) coach Liang Xiao Ping en de tolk van Chinese schaatsploeg in Inzell, Wang Yong Xiang.

De tolk is behalve professor aan de universiteit van Shenyang - halverwege Harbin en de hoofdstad Peking - starter bij het schaatswedstrijden. Hij heeft Song Li leren kennen als een vrolijk meisje en heeft haar al vele keren weggeschoten. Yong Xiang ziet in haar de Chinese ster voor de Olympische Spelen van 2002. ,,Ze is een buitengewoon talent dat altijd net iets meer en harder traint dan anderen.'' Dat moet ze vooral blijven doen, drukten Song Li's ouders haar op het hart toen ze gistermiddag naar China belde om het goede nieuws te melden.

Haar geheim? ,,Gewoon, hard trainen'', zegt Song Li. De training voor het nieuwe schaatsseizoen begint in China al twee weken na afloop van het oude schaatsseizoen. Uit een groep van 300 Chinese schaatsers kwalificeerde ze zich in oktober met één andere vrouw en twee mannen voor de wereldbekerwedstrijden in Inzell. Drie van de vier selectiewedstrijden speelden zich af in haar woonplaats Harbin, waar de enige overdekte ijsbaan van China staat en waar Song Li rechten studeert, om later waarschijnlijk juriste te worden. ,,Of coach van de nationale ploeg, als mijn land me daar voor vraagt'', zegt het exceptionele talent.

Ze begon vijf jaar geleden met schaatsen, geïnspireerd door Xie Rui Hung, de sprintster die eveneens afkomstig is uit de stad QiQuihar. Rui Hung gold als een wereldtopper maar kon niet wennen aan de klapschaats en is inmiddels gestopt met schaatsen. De frele Song Li kan als een van de weinigen uit haar land opmerkelijk goed uit de voeten met de klapschaats. Haar eerste grote toernooi op klapschaatsen reed Song Li amper een maand nadat ze er voor het eerst mee had kennisgemaakt, als zestienjarige op de Winterspelen in Nagano.

Dat was haar eerste internationale toernooi, maar wat ze daar presteerde mag geen naam hebben, zei ze gisteren. Song Li kijkt liever vooruit. Ze is een allroundschaatster, maar wil vooral schitteren op de Winterspelen van 2002. ,,Meestal wordt er gelachen om de schaatsers uit China'', zegt Rudi Fleischmann, ,,maar na vandaag zal dat niet meer gebeuren.'' De 28-jarige inwoner van Inzell fungeert met zijn moeder Franziska in Europa als steun en toeverlaat van de Chinese ploeg. Geregeld bezoeken moeder en zoon China, voor de Chinezen namen ze in 1998 de eerste klapschaatsen mee.

Ook op de overige schaatsers en coaches in Inzell maakte Song Li diepe indruk. ,,Ze kan een geduchte concurrente worden'', sprak Marianne Timmer, olympisch kampioene op de 1.000 en de 1.500 meter. ,,Zeer indrukwekkend'', zei Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB. ,,Een complete onbekende voor mij. Vorig jaar reed ze nog 2.08 op de 1.500 meter, nu twee blank. Hoe is het mogelijk'', reageerde Leen Pfrommer, coach van een bescheiden Noorse commerciële ploeg. ,,Misschien moeten we ook schildpaddensoep gaan eten'', zei sprintcoach Peter Mueller met een goed bedoelde grap. Ook voor hem kwam Song Li uit de lucht vallen. ,,Na 700 meter dacht ik, dit houdt ze niet vol. Maar ze reed fantastisch, van begin tot eind. It was a big skate.''

Met zichtbaar plezier in haar bruine ogen maar vooral bescheiden nam de Chinese de complimenten in ontvangst. ,,Zhai jian'', zei Song Li gisteren na het vraaggesprek op de tribune in Inzell, vlak voordat ze haar idool Gianni Romme de 5.000 meter zag winnen. Komend weekeinde mag Song Li in Heerenveen haar kunsten vertonen op het hoogste niveau. Dankzij haar prestaties op de 1.500 en 3.000 meter in Inzell mag ze meerijden in de A-groep.