Recordbod in overnameslag telecomsector

Vodafone Airtouch, de Britse mobiele-telefoniereus, staat op het punt een nieuw, vijandig bod uit te brengen op Mannesmann. De Duitse telecomgroep wees gisteren een bod van honderd miljard euro af.

Het Britse bod (omgerekend ruim 220 miljard gulden) is het jongste offensief in de slag om de wereld-telecommarkt en tegelijk het hoogste overnamebod uit de geschiedenis. Het nieuwe bedrijf zou een waarde van 160 miljard pond (ruim 540 miljard gulden) krijgen. Vodafone, het grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld, kocht begin dit jaar voor 36,8 miljard pond het Amerikaanse Airtouch.

Een bod van Vodafone op Mannesmann werd al geruime tijd verwacht. De overname zou de Britten een beslissende voorsprong geven in Europa op mogelijke Amerikaanse belangstellenden en het voormalige staatsbedrijf British Telecom (BT). Vodafone-chef Chris Gent deed zijn bod nadat Mannesmann vorige week voor 19 miljard pond (ruim 60 miljard gulden) Orange overnam, het derde Britse mobiele-telefoniebedrijf na Vodafone en BT Cellnet.

De overname van Orange had Mannesmann buiten bereik van Vodafone moeten brengen, omdat de Britse mededingingsautoriteiten het bezit van twee mobiele-telefoniebedrijven waarschijnlijk zouden verbieden. Britse analisten speculeren over een akkoord tussen Vodafone en France Télécom, dat de wettelijke beperkingen zou omzeilen door Orange aan de Fransen te koppelen en de Duitse en Italiaanse belangen van Mannesmann aan Vodafone. BT wilde vanmorgen niet uitsluiten ook te zullen bieden. Het Amerikaanse Bell Atlantic, dat eerder naast Airtouch greep, geldt ook als kandidaatkoper voor Mannesmann.

Mannesmann-directeur Klaus Esser wierp gisteren een dubbele verdedigingslinie op tegen Vodafone, nadat Chris Gent naar Düsseldorf was gereisd om zijn bod toe te lichten. Esser noemde de 203 euro per aandeel Mannesmann die Vodafone bood ,,volkomen ontoereikend'', en een overname ,,strategisch onaantrekkelijk'' omdat Vodafone alleen mobiele diensten biedt. De Duitse groep dankt zijn hoge groeiverwachting juist aan de combinatie van vaste en mobiele telefonie, Internetdiensten en radiocommunicatie.

Het jongste Vodafone-bod is ,,onrealistisch'', zegt ook Sean Johnstone, telecom-analist bij de Franse bank Société Générale in Londen. Hij gelooft dat 240 à 250 euro per aandeel de waarde recht zou doen. ,,Maar strategisch is het absoluut de beste zet'', zegt hij. De twee concerns zijn ideale partners omdat ze samen de best denkbare Europese `dekking' van mobiele netwerken hebben.