Nieuwe Lulu Wang niet bij Albert Heijn

Uitgeverij Vassallucci in Amsterdam heeft de prijs van de nieuwe roman van Lulu Wang verhoogd om te voorkomen dat Albert Heijn het boek met grote korting kan aanbieden. Het tedere kind verschijnt donderdag in een record-eerste druk van 160.000 exemplaren; de uitgeverij verwacht dat het net zo'n succes wordt als haar debuut van 2,5 jaar geleden, Het Lelietheater, waarvan 420.000 exemplaren werden verkocht. De paparbackeditie van Het tedere kind gaat 42,50 gulden kosten in plaats van de gebruikelijke 39,95 gulden. Alleen boeken onder de 40 gulden mogen door niet-erkende boekhandels (zoals Albert Heijn) worden verkocht.

Vassallucci is voor afschaffing van de vaste boekenprijs, maar was bang voor problemen met de boekhandels, die de nieuwe Wang al in grote aantallen hebben ingekocht. Volgens Vassallucci-directeur Lex Spaans is er sprake van een `oneerlijke situatie' als de supermarktketen het boek goedkoper aanbiedt in ruil voor Air Miles-spaarpunten, terwijl de boekhandels zich aan een minimumprijs moeten houden. ,,Die Air Miles zijn ondingen'' zegt Spaans, ,,daarmee kun je een willekeurige korting op boeken geven.''

De boekhandels hebben volgens Vassalluci enthousiast gereageerd op het besluit de prijs van het boek te verhogen. Albert Heijn wacht volgens een woordvoerster af wat er gaat gebeuren, maar zal zich niet in de discussie mengen. ,,Het zou natuurlijk erg jammer zijn als wij een topper als deze niet in assortiment kunnen hebben.'' Volgens de woordvoerster sluit Het tedere kind mooi aan bij de interesse van het brede publiek van de supermarktketen. Albert Heijn verkoopt in 180 filialen boeken.