Netslaven

Zoveel aandacht als er uitgaat naar de handvol Internet-miljardairs, zo weinig wordt geschreven over de talloze anonieme werknemers waarop de nieuwe-media-economie is gefundeerd. Weken van 70, 80 uur onder erbarmelijke omstandigheden zijn geen uitzondering. Jonge academici vaak die tegen slechte betaling achter beeldschermen het geestdodend werk doen dat bij de baas het grote geld moet binnen brengen. Maar omdat slechts een fractie van de Internet-entrepreneurs daarin slaagt, zwerven vele schermwerkers op onduidelijke contracten van de ene veelbelovende werkgever naar de andere. De kameraden vonden elkaar op een website (www.webslaves.com) die binnen een jaar zo succesvol werd, dat de oprichters, Bill Lessard en Steve Baldwin, onlangs het boek `NetSlaves' konden publiceren. Hierin staan de eerste schrijnende getuigenissen van de nieuwe werkende klasse en de eerste tips om zand in het digitale raderwerk te strooien.

Dit is een fragment uit `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op www.nrc.nl