Nederland negeert Benelux bij koers EU

Nederland heeft niet met de Benelux partners overlegd over de Nederlandse wens om binnen de Europese Unie meer gewicht te krijgen dan België. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zei vanmorgen ,,de intuïtie'' te hebben dat de huidige Belgische regering van premier Verhofstadt ,,wellicht ontspannener'' over deze zaak denkt dan het vorige kabinet-Dehaene.

In een nota die de Nederlandse regering vanmorgen aan de Tweede Kamer heeft gestuurd staat dat Nederland zich bij de komende onderhandelingen wil inzetten voor een herverdeling van het stemgewicht tussen de EU-lidstaten op grond van hun bevolkingsomvang. In 1997 reageerde de Belgische premier Dehaene zeer geërgerd op een soortgelijk Nederlands voorstel tijdens de top van Europese regeringsleiders in Amsterdam. Dehaene vond dat Nederland, hoewel het een grotere bevolking heeft, uit solidariteit met de Benelux geen groter stemgewicht moest nastreven dan België.

Volgens de Nederlandse regering moet iedere EU-lidstaat met één Eurocommissaris in de Europese Commissie vertegenwoordigd blijven, ook als de omvang van de Commissie na uitbreiding van de EU kan oplopen tot tegen de dertig personen. Premier Kok heeft vorige maand nog gezegd dat Nederland bereid zou zijn voor een efficiënte Commissie af te zien van de eigen Nederlandse Eurocommissaris. Minister Van Aartsen zei vanmorgen dat het ,,onverstandig is om een discussie te beginnen over de vraag of je onder bepaalde omstandigheden de eigen Eurocommissaris wilt opgeven''.