Nationale Toneel krijgt nieuwe leider

Ger Thijs stopt met onmiddellijke ingang als artistiek directeur bij het Nationaal Toneel in Den Haag. Evert de Jager, die sinds begin oktober in de directie zit, is benoemd tot algemeen directeur.

Dat heeft het bestuur van het theatergezelschap dit weekeinde besloten. Johan Doesburg, die sinds het begin van het seizoen met ziekteverlof is, blijft aan als artistiek directeur. De acteurs Gijs Scholten van Aschat en Antoine Uitdehaag vormen een artistieke raad die de directie zal adviseren. Thijs blijft als regisseur aan het gezelschap verbonden, met één regie per jaar. Verder zal hij een aan het Nationale Toneel verbonden toneelschrijversinstituut oprichten.

Tot anderhalve maand geleden bestond de artistieke leiding van Het Nationale Toneel uit de tegengestelde karakters Ger Thijs en Johan Doesburg. Thijs als keurige oudere regisseur, Doesburg als de onstuimige jongere. Om deze tegenstelling wat af te zwakken, werd begin oktober Evert de Jager, afkomstig van het Noord Nederlands Toneel, als bemiddelaar aan de directie toegevoegd. Dat bemiddelen tussen de twee is klaarblijkelijk mislukt. Om helderheid te scheppen voor de nieuwe Cultuurnota uitkomt, is nu tot het vertrek van Thijs besloten. Thijs was wel van plan om op den duur terug te treden en een schrijversschool te beginnen, maar de snelheid waarmee het bestuur tot zijn vertrek heeft besloten, komt als een verrassing. Ger Thijs was niet bereikbaar voor commentaar.

Ger Thijs (1947) volgde in 1993 Hans Croiset op als artistiek leider van het Nationale Toneel. Hij bekwaamde zich in literair toneel, klassiek repertoir met in de hoofdrollen grote gevestigde namen. Het Nationale Toneel is de vaste bespeler van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Na een jarenlange verbouwing, tijdens welke het gezelschap bivakkeerde in een omgebouwd zwembad, werd de schouwburg in september heropend met Oude mensen, naar Louis Couperus, in de regie van Ger Thijs. In 1993 maakte Thijs het succesrijke Kleine zielen, een bewerking van De Boeken der kleine zielen van Couperus. Verder regisseerde hij een opmerkelijk frisse uitvoering van Design for living van Noël Coward en enkele stukken van Schnitzler.

Het Nationale Toneel

In het artikel Nationale Toneel krijgt nieuwe leider (in de krant van maandag 15 november, pagina 9) staat dat Antoine Uitdehaag een acteur is. Hij is echter regisseur. In datzelfde bericht staat dat regisseur Ger Thijs in 1947 is geboren.

Dat moet 1948 zijn.