Minnie Mouse geeft leven zin

De foto die de hele breedte van de speelvloer beslaat is vanaf grote hoogte genomen en toont een typisch New-Yorks straatbeeld: immense wolkenkrabbers, in de diepte een verkeersader met veel gele taxi's. De twee acteurs voor het decor staan, zo lijkt het, boven op één van de gebouwen en kunnen ieder moment omlaag storten – het is een duizelingwekkende sensatie die wee in de knieën maakt. Dat de afgrond slechts decor is, wordt later op een ontnuchterende manier benadrukt als de mannelijke acteur plotseling een tot dan verborgen gebleven deur in de achterwand opent en door de foto heen loopt.

In Think big: Minnie Mouse for president wordt de illusie telkens hardhandig verstoord. Daphne de Bruin die de tekst schreef en in de voorstelling naast Marcel Faber optreedt, roept een wereld op waarin schijn en werkelijkheid over elkaar schuiven. Het is een situatie die doet denken aan de vermenging van fictie en werkelijkheid in de door haar gemaakte lunchvoorstelling Wake up Betty Boop! waarin het gelijknamige stripfiguurtje tot leven komt.

In Think big is het echter net omgekeerd. Voor de nachtwaker en de schoonmaakster in een leeg kantoor is de realiteit tweederangs, de dingen krijgen pas waarde en betekenis door de televisie. Zelf zien ze er met hun Mickey Mouse-oren uit als bewoners van Disneyland – de maakbare Amerikaanse droomwereld waar ook ,,the no future girls'' een passend glazen muiltje vinden. Het Witte Huis is het sprookjeskasteel dat hen tot Cinderella kan omtoveren, zoals Monica Lewinsky die daar haar prins `Bill Charming' ontmoette en voor hem haar rokje heeft opgetild.

In deze als striptheatervoorstelling geafficheerde coproductie van Growing up in Public en Independance toont Daphne de Bruin ook de keerzijde van de Amerikaanse Droom: de Amerikaanse werkelijkheid waarin iemand opeens zijn machinegeweer op scherp stelt en mensen neermaait. In de korte scènes die elkaar als cartoonplaatjes opvolgen, schakelt regisseur Paul Feld van Hollywood-romantiek en zwijmelende duetten naar harde agressie en ontluisterende banaliteit.

Think big is opgebouwd uit fragmentarische losse scènes. Het is een springerige, enigszins warrige voorstelling die telkens toch weer charmeert door de directheid van de tekst en de geestigheden ervan, door de haat-liefde gevoelens erin voor alles wat Amerikaans is en vooral ook door het spel van Faber en De Bruin dat heen en weer schiet van luchtig, naar melancholiek, naar geëxalteerd.

Voorstelling: Think big: Minnie Mouse for president door Growing up in Public en Independance. Tekst: Daphne de Bruin. Regie: Paul Feld. Decor: Catharina Scholten. Spel: Daphne de Bruin, Marcel Faber. Gezien: 12/11 Schouwburg Arnhem, aldaar: 17 t/m 21/11. Tournee: 23/11 t/m 5/2. Reserveren: (030) 276 12 20/(026) 372 07 80.