Lewis overtuigt jury en verslaat Holyfield

De Engelse zwaargewicht Lennox Lewis is zaterdagnacht in Las Vegas gekroond tot de beste bokser ter wereld. Hij versloeg de Amerikaane titelhouder Evander Holyfield op punten. Lewis was al wereldkampioen bij de boksbond WBA. Holyfield raakte zijn wereldtitels van de bonden IBF en WBC kwijt.

Lewis nam revanche op de juryleden, die zijn eerste partij tegen Holyfield anders beoordeelden dan de meeste toeschouwers. In maart 1999 was Lewis ook al de betere bokser, maar de jury beoordeelde de partij destijds als onbeslist. Daardoor behield Holyfield zijn twee titels. Afgelopen zaterdag werd Lewis na twaalf ronden unaniem tot winnaar uitgeroepen.

Lewis is de eerste Britse bokser in honderd jaar die alle titels tegelijkertijd in zijn bezit heeft. Alleen de IBF hield een slag om de arm, aangezien het management van Lewis vooralsnog weigert een bedrag van 600.000 gulden voor het titelgevecht te betalen. De vertegenwoordigers van de Brit willen precies weten waar het geld naar toegaat. IBF-voorzitter Bob Lee wordt verdacht van omkoping.

Lewis en Holyfield kregen voor het gevecht een gage van dertig miljoen gulden. De winnaar was na afloop in een feeststemming. ,,Genoeg mensen hebben geprobeerd mij te stoppen. Amerika wilde niet dat ik de titels naar Engeland zou brengen. Maar ik heb nooit opgegeven. Dit is mijn revanche en mijn succes'', sprak Lewis.

Lewis overblufte Holyfield met zijn agressieve manier van boksen. De Brit moest in de vijfde ronde een snee laten onderzoeken door de ringarts na een kopstoot van zijn Amerikaanse opponent, maar Lewis hield de controle over de partij. In de zevende ronde stelden de twee rivalen elkaar het meeste op de proef. Het leverde het duo een staande ovatie op van de zeventienduizend toeschouwers, onder wie zesduizend Britse aanhangers. Door zijn langere reach bleef Lewis overeind.

Holyfield (37) wilde zich na zijn derde nederlaag als beroepsbokser niet uitlaten over zijn toekomst. Lewis (34) wil zijn titel verdedigen in Groot-Brittanië. ,,Ik ben dat verplicht aan mijn fans'', meende Lewis. Volgens zijn manager Frank Maloney zou ,,een gevecht met de Oekraïner Klitsjko prachtig zijn''. Klitsjko bezit de WBO-titel in het zwaargewicht. (Reuters)