Legionella eist 4 levens in België na bezoek beurs

Vier Belgen zijn afgelopen weekend overleden aan de veteranenziekte, die ze hadden opgelopen na een bezoek aan de jaarlijkse Handelsbeurs in Kapellen. 70 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 17 op de intensive care. In Nederland zijn vijf bezoekers aan de beurs met klachten in het ziekenhuis opgenomen; bij één van hen is met zekerheid de veteranenziekte vastgesteld.

De oorzaak van de besmetting is onbekend. Op de beurs, die 60.000 bezoekers trok onder wie naar schatting 10.000 tot 15.000 Nederlanders, waren behalve bubbelbaden ook aquaria en fonteintjes te zien. In Vlaanderen heeft de minister van Volksgezondheid, Mieke Vogels, direct besloten dat bubbelbaden op beurzen voortaan alleen maar droog gedemonstreerd mogen worden.

De zaak kwam zaterdagavond in de publiciteit nadat in het Kina-ziekenhuis van Kapellen vier patiënten vlak na elkaar bezweken aan een longontsteking. Die ontsteking bleek veroorzaakt door veteranenziekte (legionella). De dienstdoende longarts alarmeerde de burgemeester, die onmiddellijk de bevolking en de media inlichtte. Daarop ontstond een run op alle ziekenhuizen in de omtrek en op het inderhaast ingerichte crisiscentrum.

Over de oorzaak van de besmetting tast men in het duister. Velen wijzen de beschuldigende vinger in de richting van twee stands met bubbelbaden en whirlpools. Dat soort baden zou immers in februari op de Flora in het Nederlandse Bovenkarspel ook als besmettingshaard hebben gefungeerd. Toen overleden er 27 mensen aan de veteranenziekte. De twee standhouders houden echter vol dat zij de baden elke dag ontsmetten met chloor en ozon, en het water constant in beweging hielden. Zij wijzen erop dat er elders op de Handelsbeurs een dakbedekker stond die elke dag demonstreerde dat zijn daken waterdicht waren, en dat ook op andere stands fonteinen, vijvertjes of aquaria met tropische vissen prijkten.

Het onderzoek naar de herkomst van de besmetting wordt bemoeilijkt doordat de beurs inmiddels is afgebroken. In Nederland blijkt bijna een jaar na de besmetting in Bovenkarspel het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nog steeds geen wettelijke regels te hebben opgesteld voor het gebruik van whirlpools in Nederland.

LEGIONELLA: pagina 3