Koning Richard in het slijk

Veldrijder Richard Groenendaal heeft gisteren in het Belgische Gavere de tweede wedstrijd in het klassement van de Superprestige gewonnen. De Nederlandse crosser versloeg de Belgen Sven Nijs en Bart Wellens met ruim verschil. Voor Groenendaal betekende het de tweede overwinning in het prille crossseizoen. De 28-jarige Brabander lijkt hersteld van een vormcrisis die hem vorig seizoen parten speelde. Groenendaal bleek afgelopen winter niet opgewassen tegen zijn ploeggenoot Nijs, die deze maand opnieuw sterk rijdt. Door materiaalpech moest de Belg gisteren genoegen memen met een tweede plaats. Nijs heeft al acht veldritten gewonnen en blijft volgens Groenendaal de grootste kanshebber voor de wereldtitel.

Werd je afgelopen jaar niet moedeloos van de suprematie van Nijs?

Groenendaal: ,,Nee, ik heb altijd vertrouwen in mijn eigen kwaliteiten gehouden. Ik deed er gewoon een schepje bovenop. Ik zit nu op hetzelfde niveau als twee jaar geleden, toen Nijs nog bij de amateurs reed. Vorig jaar moeten we gauw vergeten. Ik was in de zomer te gemakzuchtig met trainen en kreeg die laksheid in de winter uitbetaald. Dit jaar ben ik meer gewaagd aan Nijs.''

Je vader Rein stond gisteren weer langs de kant. Hoe groot is zijn invloed als voormalige kampioen bij het veldrijden?

,,Hij geeft mij tijdens de koers nuttige informatie over de tegenstanders. Hij ziet de dingen toch eerder dan een gemiddelde liefhebber. Ik kan moeilijk als een zombie over mijn schouders kijken hoe de andere renners rijden. Door mijn vader weet ik wat er in het achterveld gebeurt.''

Over ruim twee maanden wordt het WK in Sint Michielsgestel bijna letterlijk in je achtertuin gereden. Ben je extra gemotiveerd?

,,Het ligt niet in mijn aard om me blind te staren op het WK. Met een foute manoeuvre kan ik mijn hele seizoen naar de knoppen rijden. Bovendien is het vlakke parcours geschikt voor alle renners. Ik tel wel zeven favorieten. Het zou mooi zijn als ik voor een stunt kon zorgen. Mijn contract loopt af en ik heb nog geen zin om volgend jaar zonder sponsor te zitten.''