Koetsjma verslaat zijn uitdager ruim

Leonid Koetsjma blijft president van de Oekraïne. Hij versloeg gisteren bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn communistische uitdager Pjotr Simonenko op overtuigende wijze.

Volgens de zo goed als volledige uitslagen stemde 56,17 procent van de opgekomen kiezers op Koetsjma. Simonenko, een ultra-orthodoxe communist, kreeg 37,94 procent. De opkomst was met 73,8 procent van het electoraat voor Oekraïense begrippen zeer hoog.

Simonenko, die in de eerste ronde van de verkiezingen min of meer verrassend op de tweede plaats was geëindigd (hij kreeg toen 22,2 procent, tegen Koetsjma 36,5) beklaagde zich gisteren over ,,de oneerlijke campagne'' van de president en de media in de Oekraïne, die ,,de dreiging'' van een herstel van het communisme zouden hebben opgestookt. ,,Dat heeft een psychologische invloed gehad op onze kiezers'', aldus Simonenko. ,,Het ziet ernaar uit dat ik er niet in ben geslaagd de mythe van de rode dreiging helemaal uit de weg te ruimen.''

Vorige week heeft de Oekraïense staatstelevisie opvallend veel programma's uitgezonden waarin een grimmig beeld van het Sovjet-verleden werd gepresenteerd. Daarom, aldus Simonenko gisteren, was van ,,objectieve verkiezingen'' geen sprake. Bovendien zijn er in het hele land ,,brute en cynische'' schendingen van de kieswet geweest, aldus de communistenleider.

De Oekraïense kiescommissie heeft slechts geringe onregelmatigheden geconstateerd. Maar een internationale waarnemer, de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Dick Thornburgh, liet weten dat de Oekraïne nog een lange weg te gaan heeft voor het eerlijke en vrije verkiezingen kan organiseren. ,,Er bestaat bezorgdheid bij alle internationale waarnemers over de manier waarop de media zijn gebruikt ten gunste van de president'', aldus Thornburgh.

Koetsjma verweet gisteren het door de communisten en hun medestanders gecontroleerde parlement van de Oekraïne sabotage bij het doorvoeren van hervormingen in het land. ,,Als het parlement inefficiënt blijft kunnen hervormingen niet worden doorgevoerd. Dan blijven we in hetzelfde moeras steken waar we nu in zitten'', aldus de president, gisteren bij het uitbrengen van zijn stem. Hij hamerde tijdens de campagne vaak op de noodzaak iets te doen aan de vijandige opstelling van het parlement, zonder daarbij in detail te treden. Koetsjma heeft zich tijdens de campagne voorgesteld als de man die hervormingen en economisch herstel garandeert. Als zijn tegenstander president zou worden, aldus Koetsjma, staan de Oekraïeners de restricties van het Sovjet-verleden te wachten.

Simonenko van zijn kant heeft gehamerd op de sociale en economische veiligheid van het communistische verleden en op de noodzaak, nauwere banden aan te knopen met Rusland. (Reuters, AFP, AP)