Jong Oranje toont zich nog onvolwassen

Jong Oranje hoeft volgend jaar waarschijnlijk niet te worden omgedoopt in Olympisch Elftal. De ploeg van bondscoach Han Berger maakte zaterdagavond in Heerenveen tegen België een onvolwassen indruk en mocht blij zijn met het gelijkspel (2-2). Bij de return, woensdag in Moeskroen, zijn de Belgen favoriet. De winnaar van de tweekamp gaat volgend jaar naar het EK, dat geldt als olympisch kwalificatietoernooi.

Nederland heeft alleen nog een kans wanneer duurbetaalde profs als de PSV'ers Van Bommel en Bruggink hun werk naar behoren zullen doen. Beide coaches waren na de jeugdinterland in Heerenveen ontevreden waren over het gelijkspel. Van Jean-François de Sart was dat het beste te begrijpen. België speelde beter en vooral verzorgder voetbal dan Nederland, maar buitte dat onvoldoende uit. Jong Oranje was als los zand, goede leiding ontbrak en dat leidde tot rommelig en soms zelfs paniekerig spel. Het leek wel een ploeg van vele leeftijdsgroepen lager. De meest simpele handelingen gingen mis en het balverlies was dan ook talrijk.

Het gezicht van Richard Knopper tijdens de wedstrijd sprak boekdelen. De middenvelder is gewend bij Ajax in een strak georganiseerde ploeg te spelen, maar hij maakte bij Jong Oranje het tegenovergestelde mee. De ballen spoten over en langs hem. Knopper erkende af en toe te zijn geschrokken. De ware kwaliteiten van Knopper, dit seizoen een revelatie bij Ajax, werden pas laat ontdekt door jeugdbondscoach Berger. Hij speelde tegen België pas zijn vijfde interland. Voor zaterdag stond Knopper nog maar een keer eerder in de basisploeg.

Getalenteerde leeftijdsgenoten van een andere topclub, PSV, kwamen al veel vaker voor Jong Oranje uit: Bruggink dertig keer, Van Bommel twintig keer. De eerste debuteerde vier jaar geleden, de tweede in 1996. Toch was dat de twee neo-vedetten niet aan te zien. Vooral hun spel viel zwaar tegen. Knopper was met afstand de beste man in het zwalkende Jong Oranje, hoewel ook hij af en toe het hoofd verloor.

De andere Nederlanders vielen vooral op door onbesuisde acties. Dat had veel overtredingen tot gevolg. Coach De Sart van Jong België beklaagde zich tijdens en na de wedstrijd over het harde spel van de tegenstanders. ,,Ze schopten ook nog als de bal weg was'', zei de Belg. De Sart raakte middenvelder Walter Bassegio – een van de drie spelers die al tot de Belgische A-selectie behoorden – in de eerste helft met een blessure kwijt. Hij zal woensdag waarschijnlijk niet kunnen meedoen. Bij Jong Oranje zal linksachter Pascal Bosschaart ontbreken. De verdediger van FC Utrecht kon zaterdag vlak voor tijd met twee gele kaarten vertrekken en wordt vervangen door Menno Willems van FC Den Bosch.

Het lijkt in elk geval verstandig John Nieuwenburg weer op te roepen. De Ajacied stond tijdens de poulewedstrijden voor de EK-voorronde bijna altijd in het basiselftal. Berger koos deze keer echter voor RKC'er Van der Leegte. Het moet ook mogelijk zijn beide voetballers te laten spelen. Nieuwenburg is net als Knopper gewend bij zijn club zeer gedisciplineerd te spelen. En Jong Oranje heeft vooral behoefte aan rust en beheersing in het veld.

Veel zal woensdagavond in Moeskroen afhangen van Van Bommel. Hij had in Heerenveen een vrije rol in de verdediging, maar kon die taak vooral in defensief opzicht niet aan. Toch heeft Van Bommel bewezen dat hij voor deze functie wel de kwaliteiten heeft. Misschien dat hij zijn taak te licht opvatte. Van Bommel kwam voortdurend te laat bij verdedigende acties en mede daardoor raakten zijn medespelers in de achterhoede het spoor soms bijster.

Bondscoach Berger zal ook niet blij zijn geweest met het spel van zijn vrije man, maar hij nam het publiekelijk op voor Van Bommel. Volgens Berger had deze speler de moeilijkste rol van iedereen. Berger moet hopen dat de beste Nederlandse talenten overmorgen hun prestaties van zaterdag flink zullen overtreffen. Anders is uitschakeling voor de EK-eindronde een feit. Afgezien van een gelijkspel met extreme cijfers (3-3, 4-4, 5-5) heeft Jong Oranje een overwinning nodig.

Het zou al veel helpen als verdedigend de zaken op orde zijn. Dan zou één doelpunt voldoende kunnen zijn. En bij Jong België is doelman Gillet de achilleshiel. Hij maakte zaterdagavond een verre van sterke indruk. Het was ook aan Gillet te danken dat Nederland er nog een gelijkspel uitsleepte. De keeper schoot twaalf minuten voor tijd onbesuisd tegen invaller Wilfred Bouma aan, die zodoende voor 2-2 kon zorgen.

Knopper had Jong Oranje in de eerste helft met een knappe voetbeweging op 1-0 gezet, maar na rust verzuimde de thuisploeg de voorsprong, zoals Berger het uitdrukte, te koesteren. De Belgen scoorden binnen een tijdsbestek van drie minuten twee doelpunten. Eerst kopte invaller Roussel bij zijn eerste balcontact raak en daarna zorgde Van Handenhoven na een Nederlandse dekkingsfout op links voor 2-1. De ontstemde Berger noemde de eerste tegentreffer na afloop ,,een pupillengoal''. Het paste helemaal bij zijn onvolwassen ploeg.