Internationaal

LONDEN

Alle lichten stonden vanmorgen op groen voor een flinke koerssprong op de Europese beurzen. In de Verenigde Staten sloot het Dow-Jonesgemiddelde vrijdag 1,64 procent hoger. Die stijging werd bereikt nadat de Europese beurzen dicht waren, zodat Europa vanmorgen nog wat in te halen had. Bovendien gloorde na hoge Amerikaanse productiviteitscijfers de hoop dat de Amerikaanse centrale bank morgen niet tot een renteverhoging zal besluiten.

Mannesmann loste vanmorgen de verwachting in dat het aandeel flink zou stijgen. Het fonds won 6 procent aan waarde. Daar stond een daling met 1,5 procent tegenover van Deutsche Bank. Bouwer Philipp Holzmann, waarin Deutsche een belang heeft van 15 procent, maakte bekend dat het in de eigen boeken stroppen heeft ontdekt ter waarde van 2,4 miljard mark. De DAX-index kon daardoor per saldo met 0,8 procent omhoog tot 5.840 punten.

Alles wat met mobiel bellen te maken had ging in Parijs omhoog. Bouwer Bouygues voegde 2 procent toe, Vivendi steeg met 1,8 procent en ook de hightechsector maakte koerswinst. Alleen France Télécom viel terug, maar dat aandeel was de afgelopen tijd al fors gestegen. De CAC-index was 0,5 procent hoger op 5.168 punten, en boekte daarmee opnieuw een record.

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn op de eerste handelsdag van de week over het algemeen naar beneden gegaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 60 punten (0,3 procent) tot 18.198. De beurs van Zuid-Korea deed het beter met een winst van 0,56 procent. In Australië waren de aandelenkoersen vrijwel onveranderd. Op de beurs van Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 2,6 procent, na berichten over de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Daarbovenop bereikte de fusie- en overnamestrijd in de Europese telecomsector een hoogtepunt met het dit weekeinde afgewezen bod van het Britse Vodafone op het Duitse Mannesmann. In de opwinding stegen vrijwel alle telecom-aandelen vanmorgen.

In Londen was het uiteraard Vodafone zelf dat in het midden van de belangstelling stond. Beleggers waardeerden Vodafone met 2 procent af, nu gisteren bleek dat Vodafone een bod op Mannesmann hoog zal moeten inzetten. In plaats van de 203 euro die Vodafone gisteren per aandeel geboden zou hebben, zal er volgens handelaren 230 euro uit de bus moeten komen om een vijandig bod kans van slagen te geven. Orange, waar Mannesmann zijn zinnen op heeft gezet, steeg 5,3 procent en British Telecom ging met 3 procent omhoog. De FTSE-index steeg met 0,4 procent tot 6.536 punten.

PARIJS

Mannesmann loste vanmorgen de verwachting in dat het aandeel flink zou stijgen. Het fonds won 6 procent aan waarde. Daar stond een daling met 1,5 procent tegenover van Deutsche Bank. Bouwer Philipp Holzmann, waarin Deutsche een belang heeft van 15 procent, maakte bekend dat het in de eigen boeken stroppen heeft ontdekt ter waarde van 2,4 miljard mark. De DAX-index kon daardoor per saldo met 0,8 procent omhoog tot 5.840 punten.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn op de eerste handelsdag van de week over het algemeen naar beneden gegaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 60 punten (0,3 procent) tot 18.198. De beurs van Zuid-Korea deed het beter met een winst van 0,56 procent. In Australië waren de aandelenkoersen vrijwel onveranderd. Op de beurs van Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 2,6 procent, na berichten over de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).