György Sebok overleden

De befaamde Amerikaanse pianist en pedagoog György Sebok is zondag op 77-jarige leeftijd aan kanker overleden. De in 1922 in Hongarije geboren pianist ontvluchtte zijn land in 1957 en ging toen in Parijs wonen. Vijf jaar later werd hij leraar aan de Universiteit van Idiana in Bloomington. Sebok kon worden gezien als een `kleinkind' van Liszt. Sebok studeerde aan de Liszt Academie in Boedapest bij Arnold Szekely en Imre Keere-Szanto, die les kregen van Stefan Thoman, die een leerling was van Liszt.

Sebok, die gemiddeld zo'n tien masterclasses gaf in de Verenigde Staten, Europa en Japan, trad ook enkele malen in ons land op en hij gaf toen ook telkens masterclasses. In 1968 speelde hij in Utrecht muziek van Liszt, waarbij hij volgens een recensie in deze krant meer gevoel etaleerde voor het nobele en sublieme in Liszts muziek, dan voor de diabolische aspecten daarvan. Sebok koos in een geabstraheerde visie op de Sonate in b voor een meer tragische Liszt met opmerkelijke aandacht voor de doorlopende lijn bij dertien tempowijzigingen.

In 1987 gaf Sebok naast recitals ook masterclasses in Amsterdam en Den Haag. Toen werd in deze krant zijn sprankelende spel en zingende natuurlijkheid geprezen, onaangetast door 20ste eeuwse stress en competitiedrang. ,,Perfectie is geen doel. Niemand is perfect, dus wie dat nastreeft, is verloren'', zei hij. Sebok zag zichzelf niet in de eerste plaats als pedagoog. ,,Ik ben uitvoerend musicus èn leraar. Als ik speel doe ik dat niet om mijn lessen te illustreren.''