Fed overweegt rentestap

Zal Alan Greenspan deze week in navolging van Wim Duisenberg een renteverhoging bekend maken om de inflatie te beteugelen? Op grond van de Amerikaanse indicatoren lijkt dat niet noodzakelijk.

Op de financiële markten wordt deze week met spanning gewacht op het resultaat van de bijeenkomst dinsdag van de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalende orgaan van de Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Al tweemaal voerde de Fed dit jaar een renteverhoging door, waardoor de belangrijkste Amerikaanse geldmarktrente, de federal fund rate, werd opgeschroefd van 4,75 procent tot 5,25 procent.

Analisten zijn verdeeld over de uitkomst van de vergadering van morgen. Na de vorige bijeenkomst meldde centrale-bankvoorzitter Alan Greenspan dat het FOMC officieel neigde naar het verhogen van de rente. Of deze zogenoemde `tightening bias' daadwerkelijk leidt tot een renteverhoging, hangt af van de beoordeling door de centrale bankiers van de mogelijke inflatiedruk in de Verenigde Staten.

De signalen zijn tot nu toe wisselend: de Amerikaanse economie blijft snel groeien maar, zo bleek anderhalve week geleden uit de cijfers van het bruto binnenlands product uit het derde kwartaal, zonder noemenswaardige loon- of inflatiedruk.

Anderzijds zijn er de weer snel stijgende prijzen van olie en brandstoffen, de zeer lage werkloosheid, en de onverwacht hogere producentenprijzen in oktober. De Europese Centrale Bank, die evenals de Amerikaanse centrale banken had aangekondigd te neigen naar een renteverhoging, verhoogde op 4 november inderdaad de rente. Ook de Bank of England, de Britse centrale bank, nam die maatregel op 4 november.

Mocht de Fed dat voorbeeld niet volgen, dan is er dit jaar nog een mogelijkheid, tijdens de volgende FOMC-vergadering van 21 december.

Misschien dat voorzitter Greenspan vanavond al vast een aanwijzing geeft over de beslissing. Dan houdt hij in Washington een toespraak op een congres van levensverzekeraars.