Engelsen en Denen bijna zeker van EK

Engeland en Denemarken hebben zich vrijwel zeker geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal. Engeland verdedigt woensdag op Wembley een 2-0 voorsprong tegen Schotland. Denemarken heeft in Kopenhagen weinig te vrezen van Israel, dat zaterdagavond in Tel Aviv met 5-0 verloor.

In Glasgow speelden Schotland en Engeland in de Battle of Britain een teleurstellende wedstrijd. Meer dan vijftigduizend toeschouwers zorgden op het uitverkochte Hampden Park voor een luidruchtige sfeer. Tijdens het Engelse volkslied God save the Queen floten en schreeuwden de Schotse fans zó hard, dat de Engelse spelers de wijs kwijtraakten. Tijdens het Schotse volkslied Flower of Scotland maakten de supporters een orkaan van lawaai. Maar de Schotten werden stiller naarmate de wedstrijd vorderde. In de tweede helft waren de zesduizend meegereisde Engelse supporters luidruchtiger.

De Engelse matchwinnaar Paul Scholes kreeg een gele kaart wegens een uitdagend gebaar naar de Schotse supporters. De middenvelder draaide demonstratief aan zijn oor, toen hij zijn eerste treffer vierde. Scholes scoorde halverwege de eerste helft met een diagonaal schot, nadat hij de bal op fraaie wijze met de borst had aangenomen. Vlak voor rust scoorde Scholes met een kopbal uit een fvrije trap van David Beckham.

Bondscoach Kevin Keegan roemde de trefzekerheid van Scholes, die eerder tegen Polen een hattrick had gemaakt en tegen Zweden een rode kaart had gekregen. ,,Hij gooide nu geen bommen maar handgranaten'', verwees Keegan naar het impulsieve karakter van Scholes. De schuchtere persoonlijkheid kreeg na de wedstrijd twee tikjes op zijn voorhoofd van de bondscoach. ,,Paul vindt een gesprek van acht seconden al lang'', verklaarde Keegan.

Volgens Keegan hadden de Engelsen onder zijn leiding nog niet zo goed gespeeld als tegen Schotland. De voormalige sterspeler werd acht maanden geleden aangesteld als opvolger van Hoddle, die in opspraak was geraakt wegens discriminerende uitspraken in de pers. Met Keegan op de bank maakte het Engelse elftal in het EK-kwalificatietoernooi een wisselvallige indruk. Doordat Zweden in de laatste speelronde tegen Polen zijn sportieve plicht deed, kreeg Engeland een herkansing om zich voor Euro 2000 te plaatsen.

Keegan had Scholes zaterdagmiddag een aanvallende opdracht gegeven en de bondscoach werd niet teleurgesteld. De speler van Manchester United bleek eens temeer van grote waarde voor het nationale elftal. Keegan complimenteerde de hele ploeg, hoewel hij daarvoor weinig reden had. Engeland kreeg drie grote kansen, evenveel als Schotland. Voor het gastland schoot Billy Dodds tegen de onderkant van de lat en Kevin Gallacher tegen het lichaam van de Engelse doelman David Seaman.

De Spaanse scheidsrechter Diaz Vega gaf tien gele kaarten. Het aantal officiële waarschuwingen gaf een vertekend beeld van de tamme wedstrijd. De Schotse furie duurde niet langer dan een kwartier. De Schotse middenvelder Hutchison maakte nog een overtreding met gestrekte benen op het lichaam van Scholes. Volgens de regels had deze charge met een rode kaart bestraft moeten worden.

De Schotse bondscoach Graig Brown leek zich zaterdag te verzoenen met een dreigende uitschakeling. Schotland moet woensdag met minimaal twee doelpunten verschil winnen. Gezien de statistieken lijkt dit een onmogelijke opdracht. Engeland heeft op Wembley al vijftig jaar niet met dergelijke cijfers van Schotland verloren. ,,We moeten vroeg scoren en hopen op een mirakel'', sprak Brown optimistisch.

In Tel Aviv had Denemarken weinig te duchten van Israel. De Europese kampioen van 1992 was in alle opzichten superieur aan de thuis spelende ploeg. De Feyenoorder Tomasson scoorde in de eerste helft twee keer voor Denemarken. In de tweede helft zorgden zijn medespelers Tofting, Jorgensen en Steen Nielsen voor een 5-0 eindstand.

In Ljubljana behaalde Slovenië (twee miljoen inwoners) een verrassende 2-1 zege op Oekraïne (52 miljoen inwoners). Na een fraai openingsdoelpunt van Sjevtsjenko leek het gastland in gewonnen positie, maar in de tweede helft zagen de Slovenen een langdurig tegenoffensief beloond met twee treffers. Zahavitsj zorgde vlak na rust voor de gelijkmaker. Acimovic schoot de bal een paar minuten voor het eindsignaal vanaf de middenlijn in het lege doel van Oekraïne. De beelden van deze prachtige treffer werden het hele weekeinde herhaald op de Moldavische televisie. De return wordt woensdag voor bijna honderdduizend toeschouwers in Kiev gespeeld.

In Dublin speelden Ierland en Turkije met 1-1 gelijk. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen wegens de aardbeving in Turkije. Alle spelers droegen een rouwband. Keane bracht de Ieren na een voorzet van invaller Connoly (speler van Excelsior) op een 1-0 voorsprong. Vlak voor tijd zorgde de Turk Tayfur uit een strafschop voor de gelijkmaker. De return wordt woensdag gespeeld in Bursa, op tweehonderd kilometer van het epicentrum van de aardbeving.