Doden in Frankrijk bij overstromingen

Languedoc-Roussillon, in het zuiden van Frankrijk, is getroffen door de zwaarste regenval van de eeuw. Gigantische modderstromen hebben ten minste 27 mensen het leven gekost en omvangrijke schade aangericht.

Vanmorgen zaten nog meer dan duizend mensen in het nauw. Reddingstroepen probeerden hen met helicopters en boten uit hun benarde positie te bevrijden. De Franse regering heeft snelle schadevergoeding en praktische hulp toegezegd. Tegelijk zijn ook vragen gesteld over de wijsheid van het bouwen in gebieden waar met enige regelmaat rivieren buiten hun oevers treden en grote hoeveelheden water vrijkomen. Eerder werden Nîmes ('88), Vaison-la-Romaine ('92) en de Bouches-du-Rhône ('93) door soortgelijke overstromingen getroffen.

Drie departementen, Aude, Tarn en Pyrenées Orientales, kregen sinds vrijdagnacht in 36 uur 500 liter water per vierkante meter te verwerken, even veel als normaal in een heel jaar. Vooral in de Aude is de schade aan huizen, wegen, elektriciteits- en watervoorziening enorm. Ook de telefoon is bij tienduizenden afgesneden. De spoorverbindingen in de omgeving van Carcassonne en Béziers werden verbroken.

De slachtoffers werden in de meeste gevallen verrast door de zeer snelle stijging van het water. Zij zaten in auto's of liepen op straat en werden meegesleept. Onder hen bevonden zich drie kinderen, vier jagers en een officier van de koopvaardij die in de haven van Port-la-Nouvelle, bij Narbonne, overboord werd geslagen.

Ooggetuigen vertellen vandaag over taferelen die aan de zondvloed doen denken. Wegen zijn weggeslagen en overgenomen door de modderstroom. In Cucax-sur-Aude, niet al te ver van de kustsnelweg A9, is de hele dorpskern overspoeld. Overal zijn mensen die hun hele huisraad hebben zien meenemen door het water- en moddergeweld. De 60.000 inwoners van Narbonne hadden zondag geen drinkwater meer nadat de elektriciteitsaanvoer bij het pompstation was afgesneden.