Diouf herkozen als eerste man FAO

De Senegalees Jacques Diouf is zaterdag met 137 tegen 26 stemmen herkozen als directeur-generaal van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Op de tweejaarlijkse algemene conferentie van FAO-lidstaten in Rome was Diouf al na de eerste stemronde zeker van een nieuw mandaat voor zes jaar. Zijn enige tegenstander, de Argentijnse diplomaat Juan Carlos Vignaud, kreeg 26 stemmen.

In een korte verklaring sprak de 61-jarige Diouf zijn dank uit voor de ontvangen steun en zei hij dat de strijd tegen honger bovenaan zijn agenda zou blijven staan. Hij noemde het bemoedigend dat het aantal ondervoede mensen de afgelopen jaren is gedaald met gemiddeld acht miljoen per jaar. ,,Maar dat is nog steeds ver onder het getal van twintig miljoen dat nodig is om het doel van de Wereldvoedseltop te bereiken.'' Op die top, in november 1996, werd als doel gesteld het aantal ondervoede mensen in de wereld binnen twintig jaar te halveren.

Dioufs tegenstander Vignaud heeft felle kritiek geleverd op de zittende directeur-generaal. ,,Tijdens de campagne heb ik een aantal vlaggen opgestoken'', zei Vignaud na zijn nederlaag. ,,Ik hoop dat degenen die me hebben gesteund deze vlaggen hoog zullen houden om het democratische proces van de organisatie te versterken.''

Volgens Vignaud leidt Diouf de FAO op een absolutistische manier, stelt hij onduidelijke prioriteiten, en besteedt hij onvoldoende aandacht aan versterking van de FAO als een bron van hoogwaardige technische informatie en adviezen over landbouw.

Nederland, de grootste donor van de FAO, heeft Diouf gesteund, maar deelt een deel van de inhoudelijke kritiek van Vignaud. ,,Het stellen van prioriteiten is tot nu toe niet bepaald een sterke kant geweest van de organisatie'', zei minister van Landbouw Laurens Jan Brinkhorst vanmorgen.

Diouf heeft een openbaar debat met Vignaud steeds vermeden en zijn campagne langs diplomatieke weg gevoerd. Hij wordt geprezen voor de manier waarop hij de hoognodige decentralisatie van de FAO in gang heeft gezet.

De conferentie moet ook een besluit nemen over de begroting voor de komende twee jaar. De huidige begroting, los van de sponsoring van speciale projecten, bedraagt 650 miljoen dollar voor twee jaar.