Boris Trajkovski wordt president van Macedonië

Boris Trajkovski, onderminister van Buitenlandse Zaken en kandidaat namens de regerende nationalisten, heeft de presidentsverkiezingen in Macedonië gewonnen.

Trajkovski bleef in de tweede ronde van de verkiezingen zijn sociaal-democratische (ex-communistische) rivaal Tito Petkovski voor, met 53 tegen 46 procent van de stemmen.

De doorslag bij de verkiezingen is gegeven door de grote Albanese minderheid, die in meerderheid op Trajkovski heeft gestemd. De regeringscoalitie die hem kandidaat stelde, bestaat naast de nationalistische partij VMRO-DPMNE en de liberale partij Democratisch Alternatief uit een van de diverse partijen van de Albanese minderheid.

De SDSM, de partij van de verslagen Petkovski gaf vanochtend vroeg haar nederlaag toe. Partijleider Branko Crvenkovski vond evenwel dat die het resultaat is geweest van kiezersintimidatie en fraude. Dat zou vooral in de woongebieden van de Albanese minderheid zijn gebeurd. Hij zei dat sociaal-democratische kiezers zijn bedreigd en dat veel valse stembiljetten zijn ingevuld. ,,Dit is een enorme schande voor het land. Het is een verschrikkelijke fraude'', aldus Crvenkovski. ,,De democratie, de grondwet en de nationale waardigheid van het Macedonische volk zijn voor gek gezet.'' De SDSM-leider riep de aanhang van de partij op vanavond in Skopje naar een protestbijeenkomst te komen.

Premier Ljubco Georgijevski juichte de overwinning van zijn partijgenoot toe. Macedonië, zo zei hij, krijgt nu de kans hervormingen door te voeren die het land dichter bij de Europese Unie zullen brengen. Belangrijker nog, zo voegde hij daaraan toe, is dat de verkiezingen het eind van het etnische conflict tussen de slavisch-Macedonische meerderheid en de Albanese minderheid betekent. ,,Er zijn geen scheidslijnen meer in het land'', aldus de premier. Trajkovski sprak van ,,een zege voor heel Macedonië''.

Trajkovski volgt de 82-jarige Kiro Gligorov op, die Macedonië leidt sinds het in 1991 onafhankelijk werd. De verkiezing van Trajkovski verlost premier Georgijevski van het probleem van de moeizame cohabitatie met een president van een andere partij: de sociaal-democraat Gligorov en de nationalist Georgijevski hebben sinds het aantreden van de laatste, een jaar geleden, menige ruzie uitgevochten. (Reuters, AFP, AP)