Arrestaties in Glasgow na hevige rellen

In Glasgow zijn zaterdag na afloop van het eerste kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap tussen Schotland en Engeland (0-2) hevige rellen uitgebroken. De Schotse politie rekende 230 fans in. Van de arrestanten verschijnen er vandaag 170 voor de rechter.

De zwaarste botsingen tussen de Engelse en de teleurgestelde Schotse aanhangers deden zich na het laatste fluitsignaal voor bij de uitgang van het stadion Hampden Park, waarin 52.000 mensen aanwezig waren. Later verplaatsten de schermutselingen zich naar de kroegen in het stadscentrum en het centraal station in Glasgow. Honderden fans bekogelden elkaar met flessen en stenen en bestookten ook de oprukkende politie, die binnen enkele minuten ter plaatse was. Een groot aantal relschoppers raakte gewond. ,,Ik zag mensen met lelijke hoofdwonden en bebloede kleding afgevoerd worden'', sprak een ooggetuige.

Volgens een andere getuige riepen de vechtende fans elkaar op via mobiele telefoons. Het duurde ruim een uur voordat politie en veiligheidsmensen de situatie weer onder controle hadden. Uit voorzorg arresteerde de Schotse politie in de nacht van vrijdag op zaterdag al ruim tweehonderd voetbalfans. Toch sprak een woordvoerder van politie van een ,,rustig verlopen nacht met weinig incidenten''. De meeste arrestaties volgden op kleine overtredingen.

Ongeveer zesduizend Engelse supporters waren voor de eerste van de twee kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2000 naar Schotland afgereisd – woensdag is in Londen de reurn. Voor de risicowedstrijd was een enorme politiemacht ingezet. De agenten uit Schotland kregen daarbij steun van ongeveer 250 Engelse collega's omdat de politie voorafgaand aan de ontmoeting signalen had gekregen dat de harde kern van de Engelse hooligans naar Glasgow zou afreizen.

Uit voorzorg moesten ruim honderd Engelsen zich op de dag van de wedstrijd melden bij de plaatselijke politie. Daarbij identificeerde de National Criminal Intelligence Service 111 personen die zich eerder schuldig maakten aan vandalisme

De veiligheidsoperatie in en rond het Hampden Park was de grootste in de Britse sportgeschiedenis. De schermutselingen tussen de politiemacht de duizenden relschoppers werden nauwlettend via een intern televisiecircuit en door politiemensen in burger gevolgd.

Volgens toernooidirecteur Alain Courtois van Euro 2000 is de zeer waarschijnlijke komst van het Engelse legioen naar de gastlanden Nederland en België geen reden voor paniek. ,,De kwaadwillenden moeten weten dat ze hier stevig worden aangepakt'', zei hij gisteren. Courtois zei ook opnieuw te geloven in het systeem van de preventieve arrestaties. ,,Iemand die problemen veroorzaakt zal als het aan ons ligt onmiddellijk worden opgepakt. Op zulke types zal net als bij het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk vorig jaar snelrecht worden toegepast.''

,,Sportief gezien hoort het elftal van Engeland op het Europees kampioenschap voetbal thuis'', meent ook Harry Been, directeur van de Stichting Euro 2000. ,,Natuurlijk zijn we op de hoogte van de problemen met Engelse hooligans, maar daar hebben we geen enkele vrees voor. Als Engeland zich inderdaad kwalificeert, weten we dat er een enorme toestroom van voetbalfans uit dat land zal zijn. Maar dankzij de unieke kaartverkoop hebben we de supporters in de stadions onder controle.''