Angst Italië voor onveilige flats

Terwijl het dodental als gevolg van de instorting van een flatgebouw in Foggia is opgelopen naar 62, groeit in heel Italië de angst voor herhaling. Overal in het land worden uit voorzorg gebouwen ontruimd waar scheuren in de muren zitten. In het verleden zijn vaker huizen ingestort omdat ze onveilig waren. De oorzaak van de ramp in Foggia is nog onduidelijk, mogelijk is er sprake van een samenspel van factoren. De flat is eind jaren zestig gebouwd op een terrein waar veel water in de grond zat. Verder is bij het puinruimen geconstateerd dat het gebruikte cement van slechte kwaliteit was, en dat mogelijk een van de dragende pilaren in de garage was versmald of zelfs weggehaald. Architecten hebben gezegd dat de onveiligheid van slecht-gebouwde flats vaak is vergroot doordat afzonderlijke eigenaren hierin veranderingen aanbrengen waarvoor zij geen officiële toestemming hebben.