Allrounders krijgen meer concurrentie

De strijd tussen de Nederlandse allroundschaatsers gaat dit seizoen niet langer tussen Rintje Ritsma en Ids Postma. Bij de wereldbekerwedstrijden in Inzell reden Gianni Romme en Martin Hersman dit weekeinde verrassend snel op respectievelijk de 1.500 meter en de vijf kilometer.

Stayer Gianni Romme toonde op de buitenbaan van Inzell dat hij weer in de vorm steekt van twee seizoenen geleden, toen hij olympisch kampioen werd op de 5.000 en 10.000 meter. Omdat hij nu over twee afstanden de beste was, werd Romme beloond met `de gouden schaats van Inzell'. Hij kreeg de trofee uit handen van Ard Schenk, winnaar van deze prijs in 1966, 1971 en 1972.

Bij de IJsselcup had Romme vorige week op de 1.500 meter al voor een verrassing gezorgd door die afstand te winnen, voor de specialisten als Jan Bos en Ids Postma. Zaterdag eindigde de Brabander uit de SpaarSelectploeg als vijfde op de schaatsmijl, voor Rintje Ritsma. De Noorse olympisch kampioen Adne S⊘ndral won, op een halve minuut voor nummer twee Bos en nummer drie Postma. Romme hield Ritsma achter zich.

Gistermiddag reed Romme op de vijf kilometer de concurrentie en het baanrecord aan flarden. Met 6.31,02 reed hij de snelste tijd die ooit op een buitenbaan is gereden. Hij was bijna acht seconden sneller dan middenafstandspecialist Herman, die met een persoonlijk record verrassend als tweede eindigde. Coach Peter Mueller, die met Bos, Erben Wennemars, Jakko Jan Leeuwangh en Tonny de Jong dit jaar van de KNSB overstapte naar SpaarSelect, ziet in Romme een potentiële wereldkampioen allround. ,,Als het zo goed blijft gaan als nu, waarom niet'', reageerde de schaatser nuchter. ,,Al het andere heb ik al bereikt.''

Hersman wil zich in zijn tweede jaar bij de Sanex-ploeg nog nadrukkelijker als allrounder manifesteren. In zijn eerste jaar onder commerciële vlag eindigde hij als zesde bij het EK en zevende bij het WK allround. Enkele kilo's lichter, een dosis duurvermogen rijker en voor het eerst weer eens blessurevrij, is de 25-jarige Hersman begonnen aan het seizoen.

Postma moest op de 5.000 meter ruim vijftien seconden toegeven op Romme en werd veertiende. ,,De ene week is de andere niet'', relativeerde de Fries na afloop. Komend weekeinde staat in Heerenveen de tweede wereldbekerwedstrijd op het programma.

Met spanning wordt nu al uitgezien naar de Nederlandse kampioenschappen allround in Den Haag. Op 18 en 19 december zijn daar drie startplaatsen te verdienen voor de EK allround, medio januari in Hamar. Van de vier belangrijkste kandidaten moet er dus één afvallen. ,,Ik zal er flink tegenaan moeten'', zei Postma, die vorig jaar door een valpartij zijn Europese titel van 1997 aan Ritsma verspeelde. De regerend Europees kampioen stond in Inzell niet op het podium. ,,Ik wil m'n krachten dit seizoen goed verdelen. Ik lig op schema'', stelde Ritsma zijn fans gerust.

Bij de vrouwen kwam Renate Groenewold als enige Nederlandse op het podium. Zowel op de 1.500 als op de 3.000 meter eindigde ze als derde. De Duitse Gunda Niemann won beide races. Haar landgenote Claudia Pechstein werd tweede op de slotafstand.