Afrika en Turkije `omgekocht' in VS

In het omkoopschandaal van Salt Lake City heeft ook het Amerikaanse Olympisch Comité (USOC) geld uitgegeven aan Afrikanen en Turken om stemmen te winnen voor de nominatie van de Olympische Winterspelen 2002. Dit is gisteren onthuld door het betrouwbare Amerikaanse dagblad Los Angeles Times.

Het USOC betaalde 120.000 gulden aan kosten van trainingen en materiaal voor sporters uit de Afrikaanse landen Sudan, Mali en Oeganda. Sporters uit Turkije kregen ook een voorkeursbehandeling. Het USOC deelde ook zakgeld uit van driehonderd gulden per maand. De betalingen werden in 1995 gedaan, het jaar van de verkiezingen van de olympische stad voor 2002.

De Los Angeles Times legde beslag op een intern rapport van USOC. De Amerikaanse justitie heeft de zaak in onderzoek. Het rapport is eerder in handen gelegd van de ethische commissie van USOC onder voorzitterschap van de Amerikaanse senator George Mitchell.

Sinds het schandaal in 1998 uitbrak, hebben vier leden zich teruggetrokken uit het Internationaal Olympisch Comité en werden zes anderen geroyeerd. Alle betrokkenen hadden gunsten ontvangen van Salt Lake City. Het betroffen snoepreizen, studiebeurzen, giften en geld voor zichzelf of voor familieleden. (Reuters)