AEX stijgt tot boven grens van 600 punten

De AEX-index is vanmorgen voor het eerst sinds juli vorig jaar door de 600-puntengrens gebroken. Een tussentijds koersrecord voor de AEX-index werd, met 600,42 punten, net niet gehaald. Dat staat op 600,65 punten en stamt van 21 juli 1998. ASML was met een stijging van bijna 6 procent de uitschieter.

Een 1,64 procents stijging van Wall Street vrijdag legde een goede bodem voor een voortvarend begin van de week op het Damrak. En de hausse in telecom-aandelen deed de koersen overal in Europa goed. De euro bleef vanmorgen zwak, met 1,0314 dollar per euro, en de obligatiemarkt was vriendelijk met een tienjaarsrente op 5,04 procent. Hoewel de AEX-index tegen het middaguur al afstand had genomen van zijn hoogtepunt, presteerde Amsterdam beter dan de meeste Europese beurzen. Rond het middaguur stond de AEX-index 6,71 punten (1,1 procent) hoger op 596,58 punten.

De stemming sloeg om doordat onzekerheid postvatte met het oog op de vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve die morgen plaatsvindt. Weliswaar kwamen vrijdag in de VS cijfers vrij over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit die een renteverhoging kunnen voorkomen – oorzaak van de hausse op Wall Street – maar het effect ervan ebde vanochtend in Europa langzaam weg.

De AEX bleef echter op een flinke winst staan. Nagenoeg alle hoofdfondsen deelden in het succes. ASM Lithography was met een plus van bijna 6 procent op 83,50 euro de grote voortrekker. De koers van het absolute beursparadepaardje van 1999 is vergeleken met begin dit jaar (26 euro) ruim verdrievoudigd. Een concrete oorzaak voor de recente stijging, behalve een gunstig rapport van een Amerikaans effectenhuis, was er niet.

Voormalig moederbedrijf Philips dikte 2,30 euro aan op 113,15. Numico meldde zich ook weer eens in de kopgroep. Het voedingsmiddelenfonds herstelde zich van de rake klappen die het eind vorige week opliep na onrust rond het Amerikaanse bedrijf Rite Aid. Numico stelde vrijdag niet te verwachten dat de negatieve ontwikkelingen bij Rite Aid een deuk veroorzaken in de resultaten van Numico. Het aandeel werd 1,45 euro duurder op 37,95.

Op de lokale markt zette KPNQwest zijn opmars onverdroten voort. Beleggers stonden weer in de rij voor het kabelbedrijf, waardoor het ruim 12 procent won op 43,15 euro. Het samenwerkingsverband van KPN en Qwest ging vorige week dinsdag naar de beurs tegen een introductiekoers van 20 euro. De kleine branchegenoot Versatel ging in de maalstroom mee naar een plus van 1,25 euro op 18,75. Een winstwaarschuwing maakte automatiseerder Avalix tot grootste verliezer: min 8 procent op 4,60 euro.

Opvallend was de stijging van ABN Amro met 2 procent, waar de overige financiële fondsen nog geen procent winst boekten. De oplaaiende overnamekoorts in de bancaire sector kan hier een verklaring voor zijn.