ADRIAN MOLE IN HOI POLLOI

Voor liefhebbers van Sue Townsend's beschrijvingen van het leven van Adrian Mole is er goed nieuws. Er is een nieuw boek uit: Adrian Mole; the Cappuccino years (Michael Joseph, £ 14,99). Adrian is chefkok in restaurant Hoi Polloi in Dean Street in Londen. Omdat de dagen van bietencoulis en zongedroogde tomaten voorbij zijn is er voor verwende mensen die alles al een keer gegeten hebben een nieuw concept bedacht. Hoi Polloi introduceert een `géén keuze menu' met ouderwets Engelse delicatessen als pastinaakblokjes en pudding met een vel. De bediening is onbeschoft en beroerd. Het back to the basics restaurant is, ondanks een vernietigend stuk van de gevreesde criticus A.A. Gill, bij wie vergeleken Johannes van Dam een watje is, een succes. Gill schrijft dat Hoi Polloi gruwelijk nursery food serveert en dat de worst op zijn bord er niet alleen uitziet als een drol maar ook zo smaakt. Adrian Mole wordt een televisie-ster en krijgt een eigen kookprogramma `Offally Good', waarin hij schapenkoppen doormidden hakt en in een wok varkenstestikels bakt. De fantastievolle en geestige culinaire beschrijvingen van schrijfster Sue Townsend lijken bizar, maar zijn dat niet. Afgelopen zomer at ik in Normandië in de bar-tabac-grill `Chez Francois' geroosterde varkensoor en een met bloedworst gevulde varkensneus. Over de culinaire invallen van Sue en Francois in een andere keer meer. Nu eerst een Hoi Polloi-achtig recept voor wortelen en pastinaken. De bereiding van deze groente, die bijvoorbeeld kan worden gegeten bij lamskoteletten of chipolataworstjes, gaat als volgt. Schil de pastinaken en wortelen en snijd ze in plakken van 1 centimeter dik. Smelt de boter in een pan en bak de groente een minuut of 2 op een niet te hoog vuur. Schep de groente af en toe om. Voeg het citroensap toe en een beetje zout. Doe nu zoveel water in de pan dat de groente bijna onderstaan. Laat alles ongeveer 10 minuten stoven. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht, dat door de groenten wordt opgenomen, in de pan zit. Als de groente beetgaar is wordt de basterdsuiker toegevoegd. Schud de groente voorzichtig om. Strooi er versgemalen peper en bieslook over.