Waar is mannetje elf?

In The world's greatest hoaxes worden foto's en filmpjes van monsters, aliens en ufo's zogenaamd ontmaskerd. Tijdens het kijken realiseerde ik me plotseling dat ik nu ook al in de mannetjescyclus zit. Mannetje 1 roept wat over bijvoorbeeld Bram Peper, mannetje 2 schrijft het op, mannetje 3 beaamt wat mannetje 1 zei, mannetje 4 oreert dat mannetje 2 mannetje 1 verkeerd geciteerd heeft, mannetje 5 herinnert zich plotseling een anekdote, mannetje 6 fluistert of de mannetjes 1 t/m 5 niet met wat feiten moeten komen, mannetje 7 stelt een commissie in en mannetje 8 stelt bij voorbaat de resultaten van de mannetjescommissie ter discussie.

In de talkshow van mannetje 9 verschijnen deskundig mannetje 10 en politiek mannetje 12. Ondertussen rukt mannetje 13 uit met zijn camera om Peper onverhoeds te confronteren met de uitspraken van mannetje 1 t/m 8.

Mannetje 14 schrijft een stukje in het NRC. Hij weet dat Peper model staat voor elk noemenswaardig nieuwsbericht. Vroeger vond mannetje 14 het leuk zijn mening te geven over allerlei zaken, maar nu weet hij dat hij niet meer is dan de springplank van mannetje 15.

De mannetjes houden gezamenlijk Pepers of andere balletjes in de lucht. Het gaat allang niet meer om de werkelijke feiten, of een oprechte mening. Zodra er een balletje opgeworpen wordt; hooghouden tot dat er een nieuw balletje is.

Ook in het hoaxesprogramma verloopt de zogenaamde ontmaskering van vreemde verschijningen op dezelfde knullige manier als de presentatie van de vreemde verschijningen zelf. Dezelfde stem, onzinnige argumenten, dubieuze getuigenissen en louche deskundigen. Het gaat helemaal niet over de Yeti en zijn collega's. Ergens zitten allerlei mannetjes films te fabriceren met Loch Nessen en ufo's. Een week later maken diezelfde mensen een film waarin ze bewijzen dat hun eigen film een `hoax' is. Wie zegt dat ontmaskeraars zelf geen masker mogen dragen? Alle hoofdrolspelers kunnen van plaats verwisselen. Hebben een gezamenlijk belang: aliens, Pepers en ufo's in de lucht houden. Of iets of iemand wel of niet bestaat is volstrekt oninteressant. Als ze hun eigen bestaan maar kunnen voortzetten.

Het wordt tijd om de mannetjes tegen hun schenen te schoppen. Mannetje 14 maakt hierbij bekend dat alleen heel intelligente aliens op het idee kunnen komen om hun ruimteschip te modelleren naar een vuilnisemmer. Uitgerekend de vuilnisemmer van de enige aardbewoner die een foto van ze wist te maken.

Nou jij weer mannetje 15.

The world's greatest hoaxes (secrets finally revealed special), zondag, Fox, 21.00-22.15u.