Vliegtuig van VN stort neer in Kosovo

Een klein vliegtuig van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties is gisteren met 24 mensen aan boord in Kosovo neergestort. Dichte mist is mogelijk de oorzaak van het ongeluk geweest. De vrees bestaat dat geen van de inzittenden het ongeluk heeft overleefd.

Het vliegtuig was gisterochtend vanuit de Italiaanse hoofdstad opgestegen en verdween kort voor aankomst in Priština van de radar. Het hoofd van de in Rome gevestigde Wereldvoedselorganisatie, Catherine Bertini, maakte gisteravond melding van het ongeluk.

Aan boord van het vliegtuig bevonden zich, naast de drie bemanningsleden, stafleden van de Wereldvoedselorganisatie en van non-gouvernementele organisaties. Ook zouden leden van de VN-missie in Kosovo en een Canadese functionaris in het vliegtuig hebben gezeten. Over het lot van de inzittenden was gisteren nog niets bekend, maar de kans op overlevenden is klein. Bij het VN-hoofdkwartier in Priština hadden zich familieleden verzameld om nieuwe ontwikkelingen af te wachten.

Bertini zei dat het wrak van het vliegtuig ongeveer vijftien kilometer ten noorden van Priština is gevonden. Alleen het achterste deel van het vliegtuig was nog intact. Het gebied zou bezaaid zijn met mijnen, die daar zijn achtergelaten door het Joegoslavische leger. De mijnen bemoeilijken reddingswerkzaamheden. Helikopters van de NAVO zijn naar de plek van het ongeluk gestuurd, aldus Bertini.

Volgens een woordvoerder van de Wereldvoedselorganisatie moet de plek van het ongeluk mijnenvrij worden gemaakt voordat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk kan beginnen.

Een diplomaat in Priština, die anoniem wilde blijven, zei dat het vliegtuig in zeer dichte mist terecht was gekomen. Het vliegtuig zou in honderden stukken uiteen zijn geklapt.

Het in Frankrijk gebouwde vliegtuig van het type ATR-42, waarin 50 mensen kunnen worden vervoerd, vloog dagelijks tussen Rome en Priština. Het toestel was gehuurd van een Zuid-Afrikaans bedrijf, Balmoral Company. Op de terugweg zou de gematigde Kosovaarse leider Ibrahim Rugova met het vliegtuig naar Rome vliegen, voor een bijeenkomst over de `verbroedering tussen volkeren'.

De Wereldvoedselorganisatie in Rome is de komende winter verantwoordelijk voor het uitdelen van voedselhulp aan 900.000 Kosovaren. (Reuters, AFP, AP)