Straathof treft Bos

Zonder noemenswaardige problemen gaan de Nederlandse schaatsers vandaag in Inzell van start voor de eerste wereldbekerwedstrijd allround. Dit weekeinde wordt bij de mannen en vrouwen de 1500 meter verreden. Voor de vrouwen staat nog de 3 kilometer op het programma, de mannen sluiten morgen af met de 5 kilometer.

Op de mijl staat één Nederlandse confrontatie op de rol; in de laatste rit treffen Jeroen Straathof en Jan Bos elkaar. Daarvoor zijn Gianni Romme (tegen de Duitser Breuer), Rintje Ritsma (de Noor Sondral) en Ids Postma (de Japanner Noake) al op het ijs geweest. Voor deze afstand moet het van Nederlandse zijde vooral komen van Postma, Ritsma en Bos. Romme, die bij de IJssel Cup de beste was op deze afstand, is outsider. Straathof is nog niet helemaal fit.

Geert Kuiper, coach van Sanex, verwacht dat het baanrecord van zijn pupil Ritsma (1.50,20) eraan gaat. ,,Er zijn zat schaatsers die daaronder kunnen tijden'', weet Kuiper. ,,Als het niet gebeurt, is er iets mis met het ijs.''

Stayer Bob de Jong, die vandaag 23 jaar wordt, heeft al enige tijd last van de rug. ,,Ik heb daardoor minder duurtraining kunnen doen, maar heb juist wel weer meer op de fiets gezeten. Ik hoop dat ik tijdens de wedstrijd minder last heb, ik zie wel hoe het zich houdt.'' De Jong hoeft morgen pas in actie te komen in het Duitse kuuroord, als de 5000 meter wordt verreden.