Spreekkoren

Voetbalarbiters hebben dit seizoen al een paar duels stilgelegd wegens hatelijke spreekkoren in de stadions. Moeten spelers en trainers hun verantwoordelijkheid nemen, bijvoorbeeld door van het veld te stappen?

Sef Vergoossen, trainer Roda JC: ,,Het lijkt me best een aardig idee als twee ploegen besluiten definitief de kleedkamers op te zoeken na vervelende spreekkoren. Ook ik heb tabak van al die vervelende kreten vanaf de tribunes. Verbaal geweld is soms nog erger dan lichamelijk geweld. Het wordt tijd dat we serieus aandacht besteden aan dit probleem. Alle trainers uit het betaalde voetbal hebben hierover met elkaar al van gedachten gewisseld. Persoonlijk zie ik een nationale actiedag als een stap in de goede richting. Het probleem moet breed uitgemeten worden.''

Martin Snoeck, secretaris en penningmeester van de spelersvakbond VVCS: ,,Ik weet niet of het wel zo realistisch is als twee ploegen met hun begeleiders van het veld stappen. Dat leidt tot veel praktische problemen. Wie neemt daarvoor het initiatief? Ploeg A, ploeg B of de scheidsrechter? Naar mijn mening hebben de arbiters iets te veel invloed op het nemen van die beslissing. Belangrijk is dat er een discussie op gang komt over mogelijke oplossingen om die spreekkoren tegen te gaan. Anders zien we straks door de bomen het bos niet meer. Dan wordt Ajax-Feyenoord gespeeld en roepen Rotterdamse supporters iets vanaf de tribunes. Dan stappen de spelers van Ajax van het veld, terwijl Feyenoord blijft staan. Andersom kan het ook: Ajax-supporters scanderen leuzen, waarna de Feyenoorders van het veld willen. Er moeten duidelijke richtlijnen komen.''

Mark van Bommel, speler PSV: ,,Ploegen zouden zeker een daad kunnen stellen door het veld te verlaten en niet meer terug te keren. Of je daar daadwerkelijk iets mee bereikt, is nog maar de vraag. Wat die spreekkoren aangaat: aan oplossingen op korte termijn hebben we niet veel, het gaat om een aanpak voor de langere termijn. Een nationale actiedag of een oproep aan de fans via shirtreclame kan ook helpen. Of ik zelf spreekkoren hoor tijdens een wedstrijd? Af en toe wel, en daar stoor ik me dan ook behoorlijk aan. ''

Jan Reker, directeur van de stichting Coaches Betaald Voetbal (CBV): ,,Met de trainers in het betaalde voetbal hebben we deze week geproken over het grote probleem van de spreekkoren. Er zijn veel oplossingen aangedragen: van het organiseren van een campagne tot aan het leegruimen van een tribunevak. Ook hebben we het gehad over de mogelijkheid dat twee ploegen van het veld stappen en niet meer terugkomen. Dat is natuurlijk een laatste redmiddel. Of de maat inmiddels vol is? Absoluut, daar zijn ook de trainers in het betaalde voetbal van doordrongen.''

Fred van der Hoorn, speler FC Den Bosch: ,,We hebben het hier over een maatschappelijk probleem waarvoor ik wel een oplossing heb. Supporters die negatieve dingen roepen moet je uit het stadion gooien. Het is net tuinieren: onkruid moet uitgeroeid worden. Eigenlijk zou er op de tribunes voldoende sociale controle moeten zijn om excessen tegen te gaan. Helaas is dat niet altijd zo. Ik ben geen voorstander van het idee om samen met de tegenpartij van het veld te lopen. Dan wordt de sfeer in een stadion nog explosiever. Een wedstrijd moet natuurlijk niet al na één akkefietje gestaakt worden, soms moet je gewoon doorspelen. De KNVB en de clubs moeten maar eens met elkaar om de tafel gaan zitten.''

Willem Veenman, voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord: ,,De scheidsrechter is nog altijd de baas, die bepaalt wat er moet gebeuren. De KNVB moet richtlijnen bepalen: wat mag er worden geroepen en wat niet? Anders krijg je rare situaties die rieken naar competitievervalsing. Kijk naar FC Twente-Feyenoord: op het moment dat we goed in de wedstrijd zitten, roepen Twente-supporters iets en staakt scheidsrechter Jol de wedstrijd. Dat had Feyenoord punten kunnen kosten. Afgezien daarvan: die telkens terugkerende spreekkoren zijn erg vervelend. Een scheidsrechter moet de meest vreselijke dingen aanhoren. Ook ik denk wel eens: dit gaat écht te ver.''