Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprekken met twee PvdA-ministers die onder vuur liggen: Jan Pronk over het boren in het Wad en Bram Peper over de vermeende fraude tijdens zijn Rotterdamse periode. Ned.3, 12.07-13.04u.

Netwerk. Portret van de bloedige oorlog tussen moslims en christenen op Ambon en de moeizame hulpverlening. Het geweld heeft inmiddels aan bijna 600 mensen het leven gekost. Ned.1, 20.16-20.46u.

Lopende zaken. Over de gevolgen van de succes-economie voor de onderkant van de Nederlandse samenleving. Tevens de Utrechtse wethouder Rijkenberg (ruimtelijke ordening) en hoogleraar grondpolitiek prof. dr. Willem Korthals Altes over de wettelijke mogelijkheden om grondspeculatie tegen te gaan. Ned.3, 21.40-22.20u.

PRAATPROGRAMMA

De plantage. Gesprek met filmmaker John Appel over zijn documentaire André Hazes: zij gelooft in mij, de openingsfilm op het komende International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) op 24 november. Verder een gesprek met fotografe Rince de Jong, die een fotoboek maakte over demente bejaarden. Ned.3, 17.00-18.00u.

De stoel. Louise van Everdingen vertelt Rik Felderhof over haar betrokkenheid bij de 15 jaar lange restauratie van de koninklijke tuinen van Het Loo. Ned.1, 20.46-21.31u.

Wie denken ze wel dat ze zijn. Gesprek met de makers van de strip Fokke & Sukke, Jean Marc van Tol, John Reid en Bastiaan Geleijnse. Ook laten andere tekenaars zich over deze strip uit. RTL, 5, 21.25-21.55u.

DOCUMENTAIRES

Terra X. Na de aanval van Duitse troepen op de Sovjet-Unie op 22 juni 1941 zorgde in de Russische bioscopen een filmepos voor ophef: Serge Eisensteins Alexander Newski, waarin een Russisch leger met succes een half uur lang de strijd opneemt tegen duizenden ridders van de Duitse Orde. ZDF, 19.30-20.15u.

Hot doc. De politie over de hele wereld biedt misdadigers de vrijheid en een nieuw leven in ruil voor kostbare tips en getuigenissen op belangrijke processen. De verrader staat helemaal alleen en zijn leven moet voortdurend beschermd worden. Afl.: De mafia verklikt. Canvas, 20.30-21.25u.

DNW. Eerste aflevering van een tweeluik over het Amerikaanse drugsbeleid dat in plaats van bestrijding eerder gestoeld lijkt op zoveel mogelijk geld verdienen. Ned.3, 20.45-21.40u.

Freedom's battle. Serie over de veranderingen in midden-Europa die tien jaar geleden plaatsvonden. Vaclav Havel bezoekt de voormalige hoofdkwartieren van de Fluwelen Revolutie in Praag en vertelt over zijn ontwikkeling van gevangene tot president. BBC2, 21.00-21.50u.

OverLeven. Landmijnen zijn zonder twijfel het gemeenste wapen dat de mens ooit heeft bedacht. Een Belgisch-Nederlands onderzoeksprogramma heeft een efficiënte manier gevonden om landmijnen in kaart te brengen. Afl.: Leven met mijnen. Canvas, 21.25-22.05u.

Mammoths of the age. Onderzoekers proberen het leven te reconstrueren dat onze voorouders met de mammoet deelden. Dit doen zij aan de hand van overblijfselen uit de tijd dat er nog mammoeten leefden. NGC, 22.00-23.00u.

Correspondent in avondland. Eerste aflevering van zesdelige serie waarin de journalisten Yoeri Albrecht en Edith van Zalinghe op zoek gaan naar de contouren van een Verenigd Europa. Zo stellen zij vanavond de geheimhouding van de notulen van de Europese Commissie en de Raad van Ministers aan de kaak. TV2, 23.05-23.47u.

Everyman. John Hipkin probeert de naam te zuiveren van soldaten die in WO I zijn geëxecuteerd wegens lafheid en desertie. BBC1, 0.00-0.55u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Aandacht voor de baryton, een bijzonder instrument dat dateert uit de 17e eeuw. Jeremy Brooker en Roland Hutchinson tonen hoe de barytonspeler zichzelf kan begeleiden. Verder een demonstratie door Greg Howard van het betrekkelijk nieuwe Amerikaanse instrument, the stick. Ned.3, 11.00-12.00u.

Jazzportretten: Charles Mingus' Epitaph. In dit jazzportret maken we in New York onder andere kennis met de Mingus Big Band en haar leidster, weduwe Sue Mingus. Ook krijgen we een indruk van de repetities en uitvoering van Ede jazzsymfonie Epitaph. Ned.3, 15.44-16.10u.

Lola da musica. Een dubbelportret van Betty Lavette en Terry Callier, twee fenomenen uit de zwarte muziek van de jaren zestig en zeventig die een cultstatus kregen en onlangs een geslaagde comeback maakten. Ned.3, 19.30-20.20u.

KUNST

Architectuur volgens Cees Dam. De paviljoens van het Groninger Museum hebben een `onmuseale' eigenschap. Veel musea hebben een neutrale achtergrond, vaak wit, waardoor schilderijen en beelden tot hun recht kunnen komen. Het museum laat schilderijen echter tegen een roze, groene of paarse achtergrond zien. TV2, 18.31-18.39u.

Quidam. Registratie van de negende theatervoorstelling van moderne Canadese Cirque du Soleil met artiesten uit de gehele wereld. Ned.1, 23.06-0.43u.

FILM

Life with Mikey / Give Me a Break (James Lapine, 1993, VS). Komisch vehikel voor Michael J. Fox grossiert in 'schattigheid'. Voormalig kindsterretje Fox wordt eindelijk volwassen dankzij opgedrongen zorg over 10-jarig zakkenrolstertje dat carrière maakt in commercials. VRT, 13.30-15.00u.

. Yao a yao, yao dao waipo qiao / Shanghai Triad (Zhang Yimou, 1995, China/Frankrijk). Vermaarde regisseur van o.a. Het rode korenveld houdt in gestileerd gangstermelodrama het geweld zorgvuldig buiten beeld. Portret van het Shanghaise criminele milieu in de jaren dertig mondt uit in een idealisering van het eenvoudige boerenbestaan. Met Gong Li als zingend gangsterliefje. Ned.3, 14.00-15.44u.

True Grit (Henry Hathaway, 1969, VS). Western bezorgde John Wayne zijn enige Oscar. Oude, drankzuchtige sheriff met ooglapje helpt meisje moordenaars van vader te zoeken. BBC1, 15.20-17.25u.

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantic comedy waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis en Michael J. Fox als hyperactieve adviseur. Net5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

. The Fisher King (Terry Gilliam, 1991, VS). Lusteloze ex-radiokoning Jeff Bridges wordt van zelfmoord weerhouden door verpauperde ex-mediaevist Robin Williams en herwint zelfrespect. Zowel een sprookje over dolende ridders in Manhattan als een messcherpe analyse van relationele onmacht. Ook met Mercedes Ruehl, Amanda Plummer. BBC2, 0.40-2.50u.

Half a Sixpence (George Sidney, 1967, VS/Engeland). H.G. Wells' roman `Kipps' stond model voor povere musical waarin wees (Tommy Steele) een fortuin erft. Maandag, SBS6, 13.05-15.35u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

The Adventures of Quentin Durward (Richard Thorpe, 1955, Engeland). ARD, 1.15-2.55u.