Rekken hoeft niet

Rekoefeningen bij het sporten zijn minder zinvol dan dikwijls wordt aangenomen. Hoewel veel sporters zich in allerlei standen buigen alvorens de startblokken te verlaten, heeft dit weinig effect op de spieren. Dat blijkt uit een onderzoek van bewegingswetenschapper J. Halbertsma, waarop hij volgende week woensdag promoveert.

De spieren worden iets rekbaarder, waardoor de pijngrens wordt verlegd. Maar op de lengte en de stijfheid van de spieren hebben de oefeningen geen effect. Halbertsma voerde zijn onderzoek uit bij mensen die door korte hamstrings, de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen, het medisch advies kregen rekoefeningen te doen.

Onderzoek toonde aan dat de spieren niet veranderden door de rekoefeningen. Wel nam de rekbaarheid van de spieren toe, maar zodra de proefpersonen stopten met de oefeningen, nam de rekbaarheid weer af.

De conclusie van het onderzoek gaat volgens Halbertsma ook op voor sporters. Ook bij hen neemt de rekbaarheid van de spieren toe. Lengte en lenigheid verbeteren niet. Halbertsma: ,,Als je rekoefeningen doet om blessures te voorkomen, is het belangrijker je trainingen geleidelijk op te bouwen.''