Pfrommer zweept nu jonge Noren op

Leen Pfrommer is verslaafd aan het ijs. Met een stel jonge Noorse schaatsers begint de ervaren schaatstrainer vandaag in Inzell, bij de eerste worldcupwedstrijden, aan de lange weg naar de Winterspelen van 2002 in Salt Lake City.

Met het enthousiasme van een debutant stond schaatscoach Leen Pfrommer gisteren in Inzell weer op de ijsbaan, aan de vooravond van de eerste internationale wedstrijden van het seizoen. De 64-jarige coach is niet van het ijs weg te slaan. Vandaag en morgen geeft de Nederlander bij de worldcupwedstrijden – 1.500 en 5.000 meter mannen en 1.500 en 3.000 meter vrouwen – aanwijzingen aan vier Noren en één Hongaarse schaatsster.

Twee andere Noorse jongens uit zijn ploeg die geen deel uitmaken van de Noorse selectie, reden gisteren een trainingswedstrijd tegen elkaar. Met een gebalde vuist moedigde Pfrommer hen op de vijf kilometer aan. ,,Ik vind het prachtig'', zegt de coach even later tegen een achtergrond van besneeuwde bergen, ,,met zo'n jonge ploeg vechten tegen de gevestigde orde.''

Pfrommer is onlangs begonnen aan een nieuw avontuur in zijn ruim dertigjarige schaatscarrière. Als coach van een Noorse commerciële low budget-ploeg probeert hij de vier jonge Noorse mannen en twee Noorse vrouwen klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2002 in Salt Lake City. De ploeg is aangevuld met de Hongaarse Krisztina Eyged, die het in eigen land aan een adequate begeleiding ontbreekt.

Over zijn ambities laat Pfrommer geen misverstand bestaan: in Inzell houdt de oud-beroepsmilitair zijn hoofd bij een lichte vorst warm met een blauwe honkbalpet met daarop een afbeelding van de vijf olympische ringen en de naam van de mormonenstad die de komende Winterspelen organiseert. Trots wijst hij op het opschrift op de col van zijn trui: Team 2002. ,,Na Salt Lake City houd ik het echt voor gezien.''

In januari van dit jaar, halverwege het vorige schaatsseizoen, stapte Pfrommer op als coach van de commerciële ploeg Unit4. Er heette toen een ,,niet te overbruggen verschil van opvatting'' te zijn tussen de gelouterde coach en de twee overige begeleiders van de ploeg, assistent-trainer Jan van Veen en manager Bert van der Tuuk. ,,Met hem kon ik niet werken'', zegt hij wijzend naar de tribune waar Van Veen zich bevindt.

Voor zijn dienstverband bij Unit4 was Pfrommer vertrokken als bondscoach bij de Nederlandse schaatsbond. De twee partijen konden het niet eens worden over een verlenging van zijn dienstverband als sprintcoach, in welke hoedanigheid hij enkele jaren met huidige schaatstoppers als Wennemars, Bos en Timmer had gewerkt.

Met de Nederlandse Unit4-Noor Brigt Rykkje boekte Pfrommer een jaar geleden bij de eerste wereldbekerwedstrijd een mooi succes. Hij leidde Rykkje in Hamar naar een gedeelde eerste plaats op de 5.000 meter met tweevoudig olympisch kampioen Gianni Romme. Meerdere malen wekte Pfrommer de woede van de Noorse schaatsbond door Rykkje als lid van de Noorse selectie vanaf de stootkussens langs de ijsbaan aanwijzingen toe te schreeuwen.

,,De sponsor wilde dat ik me liet zien'', verklaart Pfrommer zijn opvallende actie van vorig jaar. Met de Noorse bondscoach Geir Karlstad werkt hij nu goed samen en de bemoeienis van de enige sponsor van zijn ploeg is minimaal. De fabrikant van dakbedekking, pijpleidingen voor de olieindustrie en de wegenbouw sponsort Team 2002 voor circa 50.000 gulden.

De twee broers Pal en Ovind Gravem worden ook gesponsord door een krant in hun woonplaats Eidsvoll. Elke week stelt het blad een blanco pagina ter beschikking aan de twee lokale helden, waarin ze zelfgeschreven artikelen of door hen zelf geworven advertenties kwijt kunnen. Pfrommer: ,,Het is eigenlijk sponsoring op het niveau van de bakker en de slager.''

Ook de vrouw van Pfrommer levert haar aandeel om de ploeg op de been te houden. Een kwestie van overleven, verduidelijkt Pfrommer. ,,Tijdens de twee trainingskampen in Hamar, in mei en augustus, heeft ze voor de ploeg gekookt'', zegt de coach met gepaste trots. ,,Bovendien zaten we in een appartement waarover we konden beschikken via een kennis van een van de schaatsers. Al met al scheelde ons dat dus een heleboel geld.''

Na het vraaggesprek gaat Pfrommer het ijs weer op. Even heeft hij de schouder van een verslaggever nodig om bij het verwijderen van zijn schaatsbeschermers z'n evenwicht te bewaren. ,,Mag ik even een steuntje hebben?'' Met korte slagen rijdt hij achter zijn langste pupil aan: Oystein Grodum is volgens Pfrommer een naam om te onthouden. ,,Dat wordt een hele goeie op de vijf en de tien kilometer.'' Romme is gewaarschuwd.