Overmars heeft iets recht te zetten

In de oefenwedstrijd tegen Tsjechië maakt Marc Overmars zijn rentree in het Nederlands elftal, nadat hij vijf interlands heeft ontbroken. Daar ging een pittig onderhoud met bondscoach Frank Rijkaard aan vooraf.

Marc Overmars stapt vanavond met een vurig verlangen het veld in. Hij wil persé winnen met het Nederlands voetbalelftal tegen Tsjechië. Hoewel zo langzamerhand rondom Oranje de opvatting heerst dat het resultaat er niet toedoet, omdat het team van Rijkaard er pas hoeft te staan op het EK van volgend jaar, denkt de snelle linksbuiten daar anders over. Met een overwinning hoopt Overmars (26) aan te tonen dat hij dit seizoen ten onrechte nog niet in actie kwam als international. Als het Nederlands elftal na tien interlands weer eens een triomf behaalt, zou moeten blijken dat hij het verschil maakt.

De afgelopen vijf interlands ontbrak Overmars in Oranje. Aanvankelijk door blessures (buikspier en lies). De laatste twee wedstrijden was hij gewoon gepasseerd. Hij had bovendien het weinig aanlokkelijke vooruitzicht dat hij dit jaar niet meer voor selectie in aanmerking zou komen, omdat Rijkaard met een vaste groep wilde gaan werken. Daarom was het toch wel een aangename verrassing dat hij vorig week uit Zeist een telefoontje kreeg. De bondscoach had Van Vossen gepasseerd omdat de Feyenoorder met zijn vorm worstelt en toen kwam Overmars weer in beeld. ,,Ergens toch ook wel logisch'', vindt de aanvaller van Arsenal. ,,Want ik heb de laatste tijd goed gevoetbald.''

Rijkaard vond het na aankomst woensdag in het trainingskamp in Noordwijk wel noodzakelijk om een kort onderhoud te hebben met zijn voormalige ploeggenoot bij Ajax. Te vaak, naar de zin van de bondscoach, zou Overmars vorig jaar hebben afgehaakt met kleine kwetsuren. Wat er besproken is, blijft binnenskamers. Zoals Rijkaard ook niets wil zeggen over een gesprek dat hij heeft gehad met Kluivert in verband met zijn kritiek op de tactiek van Nederland-Brazilië. Maar dat Overmars en Rijkaard met elkaar in een heftig debat zijn geweest viel van een afstand wel op te maken uit het drukke gesticuleer. Geheel niet passend bij twee ingetogen personen.

Toch moet Overmars geen hekel hebben aan de bondscoach. Anders noem je je zoon geen Frenk (Frank, van Franklin, de voornaam van Rijkaard, spreek je net zo uit). Het afgelopen weekeinde werd Overmars immers vader. ,,Er bestaat voor mij geen twijfel dat Rijkaard het Nederlands elftal ook moet begeleiden op het EK'',verduidelijkt Overmars zijn vertrouwen in de jonge bondscoach. ,,De laatste interlands zijn inderdaad niet de beste wedstrijden van het Nederlands elftal geweest. Maar dat vind ik niet dramatisch. Nu kunnen we ons nog ontwikkelen. Op het EK zal een goed elftal staan. Voor het laatste WK vertelde onze trainer Wenger dat in Frankrijk stemmen opgingen om bondscoach Jacquet te ontslaan wegens de magere resultaten in de oefenwedstrijden. Uiteindelijk zijn ze met hem toch wereldkampioen geworden. Toen de wil er echt was om te winnen konden de Fransen het wél.''

Overmars kijkt nog steeds met gemengde gevoelens terug op het voor Oranje redelijk succesvol, maar toch ook frustrerend verlopen WK. Frustrerend omdat in de halve finale Brazilië alleen de strafschoppen beter nam. En juist in dat zinderende duel zat Overmars machteloos langs de kant met een blessure. Zijn snelle rushes op de linkerflank, die vaak eindigen met een gevaarlijk laag schot op doel, hadden voor Nederland de doorslag kunnen geven.

Overmars: ,,Het gaat op dit niveau om kleine verschillen. Mijn aanwezigheid had er misschien voor kunnen zorgen dat we die wedstrijd hadden gewonnen. Ik vind dat we in La Turbie te hard hebben getraind. Daar heb ik die hamstringblessure opgelopen. Vooral na de interland tegen Argentinië stonden de spieren gespannen als een strakke draad. Toen gingen wij er nog eens vol tegenaan, terwijl verzorging op zijn plaats was geweest.''

Revanchegevoelens overheersen vanavond bij Overmars niet alleen wegens zijn gedwongen afwezigheid in de laatste interlands. Bij Arsenal heeft hij een teleurstellende periode achter de rug. In de Premier League verspeelde de club uit Londen kostbare punten, maar het dieptepunt was de uitschakeling in de Champions League. Dat is hard aangekomen bij het team van Bergkamp en Overmars. ,,De duels met Fiorentina zijn essentieel geweest. In Italië misten we een penalty waardoor we niet verder kwamen dan een gelijkspel en thuis verloren we. Onze verdediging is kennelijk niet meer zo sterk als een paar jaar geleden.''

Over zijn toekomst kan Overmars halverwege het seizoen geen uitspraken doen. Zeker niet met een Spaanse verslaggeefster aan tafel die voeding zou kunnen geven aan het gerucht dat Van Gaal en Barcelona interesse hebben in Overmars. Maar het lijkt aannemelijk dat de toekomst van Overmars geenszins bij Arsenal ligt nu is gebleken dat de Engelse club zich niet kan meten met de Europese top. De 51-voudige international staat nog tot 2004 onder contract in Londen. ,,Misschien maak ik nog een nieuwe stap'', mijmert Overmars. ,,Maar ik ga nu niet zeggen dat ik weg wil bij Arsenal. En in het openbaar solliciteren, dat hoef ik niet te doen.''