Miljarden voor informatietechnologie

De honderd Europese ondernemingen die het meeste geld besteden aan informatietechnologie (IT) gaven hiervoor vorig jaar samen 114 miljard gulden uit, 7 procent meer dan in 1997 en 3 procent van hun omzet. In deze Europese top-100 komen acht (deels) Nederlandse bedrijven voor. De top-10 vermeldt zelfs drie Nederlandse concerns. ABN AMRO, Unilever, KPN, KLM en Ahold staan respectievelijk op de 11e, 19e, 47e, 85e en 88e plek.

Groot-Brittannië domineert de top-100 met 26 ondernemingen. Naast Nederland zijn verder met verschillende ondernemingen Duitsland (24), Frankrijk (22), Zwitserland (8), Zweden (4), Italië (3) en Spanje (2) vertegenwoordigd. België, Noorwegen en Finland hebben alle één bedrijf in de ranglijst.

Slechts enkele bedrijven in de top-100 zien uitgaven voor IT als een manier om geld te verdienen. Voor de meeste is eerder sprake van `gedwongen' uitgaven. Zo was de oplossing van het millenniumprobleem – de moeilijkheden die computersystemen kunnen hebben bij de overgang naar het jaar 2000 – vorig jaar alleen al goed voor 16 procent van alle IT-uitgaven.

Tijn Kramer