Massale demonstratie in Wenen tegen racisme

Tienduizenden mensen hebben gisteravond bij de herdenking van de stichting van de Oostenrijkse republiek, 81 jaar geleden, in Wenen gedemonstreerd tegen toenemend racisme. De demonstranten keerden zich vooral tegen de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider. De politie schatte het aantal demonstranten op 20.000 volgens de organisatoren waren het er ten minste 65.000.

De FPÖ behaalde bij de parlementsverkiezingen van vorige maand een kwart van de stemmen en werd daarmee de tweede partij van Oostenrijk. De demonstranten, die vrezen dat de sociaal-democratische SPÖ of de conservatieve ÖVP met Haider gaan regeren, riepen op om ,,geen coalitie met het racisme'' aan te gaan.

Haider hield gisteren zelf een rede met de titel `wij democraten'. Daarin riep hij op om andersdenkenden te respecteren en vervolgens bood hij zijn excuses aan voor het feit dat hij de joodse gemeenschap met ,,verkeerde uitlatingen'' pijn had gedaan. Haider heeft in het verleden Hitlers werkgelegenheidspolitiek geprezen en SS-ers ,,keurige mensen'' genoemd.

Haider, die in zijn rede afstand nam van ,,misleidende commentaren'' op zijn persoon, is al enige tijd bezig aan een campagne om het aanzien van zijn partij en van hemzelf te verbeteren.

De demonstranten waren niet onder de indruk van Haiders verontschuldigingen. Ze wezen erop dat de FPÖ-leider vaag was over de uitlatingen die hij betreurt en dat hij bovendien wel vaker opmerkingen heeft teruggenomen. Later herhaalde hij ze met hetzelfde gemak, of hij ontkende dat hij ze had teruggenomen.

Aan de demonstratie werd ook deelgenomen door politici van de SPÖ en de ÖVP, maar hun toespraken werden met boe-geroep ontvangen. Sommige deelnemers betreurden het dat de demonstratie niet direct na de verkiezingen plaatshad.

Kardinaal Christoph Schönborn zei in een persconferentie dat hij zich zorgen maakte om de situatie in Oostenrijk. ,,Ik ben ontzet als ik hoor dat joodse kinderen niet meer de straat op durven te gaan, uit angst dat ze bespuugd worden. Ik ben ook ontzet, als ik bij bezoeken aan parochies hoor dat mensen zich in hun eigen land niet meer thuisvoelen.''