Mais taboe in bieren van Carlsberg

De Deense bierbrouwer Carlsberg breekt met zijn traditie om bier te brouwen met maïs. Het concern wil zo vermijden dat genetisch gemodificeerd voedsel in de bier wordt verwerkt. In december komt in Denemarken het eerste maïsvrije bier op de markt.

Dat heeft een woordvoerder van Carlsberg gisteren laten weten. Het gaat om de biermerken Tuborg en Hof.

De brouwer komt daarmee tegemoet aan de bezorgdheid van consumenten over de toenemende genetische modificatie van maïs. Begin volgend jaar, als de maïsvoorraden bij de brouwer zijn uitgeput, bevat geen enkel biertje van Carlsberg meer maïs, aldus de zegsman.

Carlsberg gebruikt voortaan gerstemout als enig bieringrediënt. Tot dusver werd nog ongeveer 35 procent van deze oorspronkelijke grondstof vervangen door het goedkopere maïs. Carlsberg heeft nog geen genetische gemanipuleerde maïs gebruikt, maar wil met de ommezwaai een debat daarover voorkomen, zo verzekert de woordvoerder.

Heineken neemt vooralsnog een afwachtende houding aan. De brouwer gebruikt in de bieren voor zijn belangrijkste afzetmarkten (Nederland, Frankrijk en Verenigde Staten) uitsluitend gerstemout. (AFP, ANP)