Koersen New York fors hoger

De beurs op Wall Street heeft gisteren de week fors hoger afgesloten. Vanaf de opening stond het Dow Jones-gemiddelde flink in de plus, om te eindigen op een winst van 1,64. De Dow klom bijna 174 punten naar 10.769 punten. De Nasdaq boekte een winst van driekwart procent en steeg naar 3221 punten, een nieuw record.

Beleggers reageerden positief op cijfers over arbeidsproductiviteit, die in de Verenigde Staten op jaarbasis 4,2 procent steeg in het afgelopen kwartaal. Die stijging ging gepaard met een kleine gemiddelde loonstijging van 0,6 procent. De cijfers wijzen op een stevige economische groei zonder gevaar voor veel inflatie.

Nieuwkomer UPS had vrijdag last van een lichte kater na twee feestelijke dagen. United Parcel Service, dat woensdag en donderdag bijna 40 procent in waarde steeg, moest 5 procent terug.

De Nederlandse pakjesbezorger TPG won in New York 3,5 procent. TPG profiteert nog altijd van geruchten dat UPS interesse zou hebben in een overname van het Nederlandse bedrijf.

Philips had last van winstnemingen en moest ruim 4 procent terug. De elektronicagigant heeft op Wall Street een flinke opmars achter de rug. Eind oktober noteerde Philips 94 dollar. Vrijdag sloot het fonds op ruim 116 dollar.

Op de Nasdaq was chipproducent Intel de gebeten hond. Het fonds daalde 4 procent nadat analisten van Merrill Lynch hun verwachtingen naar beneden hadden bijgesteld. (ANP, Reuters)