Japan viert tien jaar Akihito

Volgens de legende is hij de 124ste keizer na Jimmu die in 660 voor Christus de keizerlijke traditie van Japan begon. En daarmee is het rijk van keizer Akihito het oudste in zijn soort.

Gisteren vierde het Japanse eilandenrijk met een grootse parade voor het keizerlijk paleis in Tokio de tiende verjaardag van de troonsbestijging van keizer en keizerin. Weliswaar begon die na de dood van keizer Hirohito op 7 januari 1989 - de eerste keizer die geen `godheid' maar een `symbool' was -, maar kwam pas in november ten einde.

De uitgebreide festiviteiten begonnen gisteren met een grote herdenkingsplechtigheid bij het nationale theater in het centrum van Tokio, gevolgd door een parade voor het keizerlijk paleis. De cellist Yo Yo Ma zou een uitvoering geven in het Nationaal Theater.

Maar er zijn niet alleen festiviteiten gepland. Met name christelijke en politiek-linkse groepen hebben demonstraties aangekondigd tegen wat zij zien als poging van de regering het Japanse nationalisme nieuw leven in te blazen. Dat zou onder meer blijken uit de veplichting voor scholen om de Japanse vlag uit te steken tijdens de verjaardag van de troonsbestijging.

Tijdens een persconferentie, eerder deze week, zei Akihito: ,,Ik heb ernaar gestreefd elk van mijn plichten als keizer uit te voeren zoals ze passen bij de behoeften van de natie en bij de verwachtingen van het volk.''

De publieke optredens van Akihito en zijn vrouw staan in groot contrast met die van zijn vader Hirohito die zich veel minder liet zien. Hoewel hij in 1945, na de Japanse nederlaag, afstand deed van zijn goddelijk karakter, bleef hij zich afstandelijk gedragen. (AP)