ILSE DELANGE

Ruim driehonderdduizend exemplaren werden in Nederland verkocht van World Of Hurt, Ilse DeLange's vorig jaar verschenen debuutplaat voor het Amerikaanse Warner-label. Met uitzondering van België bleef in de rest van Europa succes echter uit. Daarmee is de door Nashville beoogde vestiging van een bruggenhoofd in Europa, van waaruit Europa veroverd moet worden, voorlopig mislukt.

DeLange ruilde vorig jaar haar semi-professionele begeleidingsgroep in voor ervaren beroepsmuzikanten. De enige die mocht blijven, steelgitarist Johan Jansen, bedankte voor de eer. Zonder zijn inbreng maakt DeLange, inmiddels met een rafelig randje aan haar stem, `gewone' rockmuziek. Aangezien de volgende studio-cd pas over een half jaar wordt verwacht, is onlangs als tussendoortje een live-plaat uitgebracht met opnamen van een concert dat ze in mei in Paradiso gaf.

Dear John, geheel gevuld met nummers van John Hiatt, is het verslag van een avondje pretentieloos muziek maken. Nummers als `It'll Come to You', `Riding with the King' en `Child of the Wild Blue Yonder' worden met gedrevenheid uitgevoerd. Heel mooi is een broeierige versie van `Inside Job'.

De opnamen hebben een goede balans tussen helderheid en zaalambiance. Minpunt is alleen dat zang en drums zo voor in het geluidsbeeld zijn gemixt dat gitaar en hammondorgel vaak te zacht klinken. Daardoor lijkt de zangeres over de groep heen te zingen in plaats van ermee een eenheid te vormen.

Als om te benadrukken dat we deze plaat niet al te serieus hoeven te nemen, staat op deze tegen gereduceerd tarief verkrijgbare cd als bonustrack nog een registratie van een twee maal mislukkende uitvoering van `Have a Little Faith', door DeLange op ontwapenende manier opgevangen.

Ilse DeLange: Dear John (Warner Bros 9362-47590-2)