GESTOOFDE KIP MET PADDESTOELEN

Na de malaise met kip een aanverwante zaken, is het bijna een gotspe om kip op tafel te zetten. Koop in ieder geval Hollandse of Franse scharrelkip die hebben smaak en structuur. Het kost beduidend meer maar anderzijds is elke dag `vlees' volstrekt niet nodig. Die vlees-druk is ons sluipenderwijs opgelegd door de branche, die nu op alle fronten met de brokken zit. Tijd voor wederzijdse bezinning. Bereiding: Smelt 25 gram van de boter in een niet al te grote braadpan waar de stukken kip krap naast elkaar inpassen. Fruit hierin op halfhoog vuur de kip rondom aan tot de stukken een kleurtje hebben gekregen. Neem ze uit de pan en bestrooi ze met zout. Fruit rauwe ham en sjalot in het achtergebleven vet tot ze zacht en geurig zijn. Doe de kip terug in de pan en smoor alles tezamen nog zo'n 5 minuten op laag vuur. Maak de paddestoelen intussen schoon, verwijder de steeltjes van de shii-take en snijd de paddestoelen overlangs in dikke plakken. Leg ze bovenop de kip en strooi er wat zout en de oregano over.

Laat alles in gesloten pan op laag vuur gedurende 45-50 minuten ongemoeid gaar worden. Giet aan het eind van de garingstijd de verkregen jus over in een pannetje. Schep de peterselie door de kip met paddestoelen en houd alles warm in gesloten pan. Klop snel de resterende boter bij vlokjes tegelijk door de jus tot hij lichtgebonden is. Proef of de jus voldoende gezouten is en maal er peper naar wens bij. Verdeel kip en paddestoelen over voorverwarmde borden en lepel wat jus over de kip. Geef er eens een in de schil gekookte zoete aardappel bij, die na het afpellen in dikke plakken wordt gesneden. De heerlijke smaak en die prachtige donkerroze kleur van de zoete aardappel doen het goed in deze combinatie.