Gemenebest kiest nieuwe baas

Het Gemenebest heeft de 60-jarige Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Don McKinnon, gisteren tot secretaris-generaal gekozen. Hij volgt de Nigeriaan Emeka Anyaoku op. McKinnon is een pragmatische politicus, die met moeite het Nieuw-Zeelandse anti-kernwapenbeleid internationaal heeft verdedigd, omdat hij voor zijn aantreden als minister zijn principiële afkeer daarvan had duidelijk gemaakt. De altijd vriendelijke en gemakkelijk toegankelijke McKinnon was een van de meest capabele bewindslieden in de conservatieve regeringen die sinds 1990 in zijn land aan de macht zijn. Zijn diplomatieke gaven staan in hoog aanzien. McKinnons status groeide aanzienlijk door zijn rol bij het beëindigen van de burgeroorlog in Bougainville, een eiland dat tot Papoea Nieuw-Guinea behoort.