`Geld voor defensie beter besteden'

Nederland moet zijn defensiebudget verstandiger besteden of verhogen. Dat zegt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Lord George Robertson, vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Robertson is maandag op bezoek bij de Nederlandse regering.

Robertson wil de achterstand in slagkracht van de Europese NAVO-landen ten opzichte van de Verenigde Staten verkleinen ,,door de defensiebudgetten wijzer te besteden''. ,,Als sommigen niet genoeg uitgeven, zullen ze meer moeten uitgeven'', zegt hij. Op de vraag of Nederland meer of wijzer moet uitgeven, antwoordt hij: ,,Wijzer uitgeven is de prioriteit. Maar als het noodzakelijk is, zullen degenen die onder het gemiddelde zitten [zoals Nederland], beter moeten uitgeven.'' Nederland bezuinigt nu op zijn defensie jaarlijks 375 miljoen gulden tot 2003, maar Robertson sluit niet uit dat daarin verandering komt: ,,Wel, de Nederlanders bekijken de zaak opnieuw na Kosovo. De PvdA volgt een nieuwe benadering ten aanzien van defensie-uitgaven. Er komt ook een Defensienota aan, die hier fundamenteel naar kijkt.'' Volgens hem willen Italië, Spanje en Luxemburg hun defensiebudget verhogen.

Robertson wil een grotere Europese rol in de NAVO. ,,De Europese NAVO-landen besteden tweederde van wat Amerika uitgeeft aan defensie, maar wij krijgen er geen tweederde aan slagkracht voor terug. Volgens sommige schattingen hebben wij maar tien procent van hun vermogen. Dat komt doordat we nog steeds geld uitgeven aan de wapens van de Koude Oorlog, en niet aan die van morgen. We dupliceren, we wedijveren met elkaar'', zegt hij.

De Europese NAVO-landen moeten volgens hem meer samenwerken op logistiek gebied, zoals ,,command and control, communicatie, transport en precisiegeleide wapens''.

INTERVIEW: pagina 37