Gebruiker aan het handje

Voor wie op zoek is naar bridgegeschenken voor de feestdagen, heb ik nog een tip: de kersverse cd-rom van Larry Cohen. De Amerikaanse topspeler Larry Cohen is bij het bridgepubliek vooral bekend als auteur van het boek To bid or not to bid, dat gaat over de Law of Total Tricks. De Wet is een populair hulpmiddel bij het vaststellen hoe ver je kan gaan in competitieve biedverlopen. In Cohens nieuwe cd-rom wordt de gebruiker aan het handje genomen bij de Life Masters Pairs, onderdeel van de 1999 Summer Nationals uit San Antonio, Texas. De lezer speelt samen met Cohen het toernooi slag voor slag en spel voor spel na. Bij elke beslissing worden alternatieven voorgesteld en naderhand geanalyseerd. Na afloop van ieder spel kan je op de frequentiestaat je score aflezen. Het programma munt uit door eenvoud en duidelijkheid en heeft dezelfde overzichtelijke interface als de paar jaar geleden geïntroduceerde bestseller Bridgemaster. Het aantrekkelijke van de cd-rom is tweeërlei. Je speelt een spannend, sterk bezet toernooi en je leert de fijne kneepjes van het parenbridge. Op de Internet-site van Larry Cohen trof ik een demo aan. Ik volgde dit spel:

Zuid opent op de eerste hand met 1♠ en west geeft een zwak sprongvolgbod naar 3♡. Het programma, waarin alleen de noordhand is te zien, zet nu het bieden stop en vraagt aan noord welk bod hij van plan is te doen. Cohen beveelt 3SA aan. Eigenlijk is dat niet het optimale bod. Lucratiever immers is om 3♡ gedoubleerd tegen te spelen voor NZ +500. Geen reeële optie, omdat niemand een strafdoublet verzint met de noordkaart. Over noords 3SA biedt zuid 4♠, dat het eindcontract wordt. De gebruiker wordt automatisch getransfereerd naar de stoel van de leider, in dat geval zit hij dus zuid. Na een klaveren- of hartenstart vanuit west beveelt Cohen terecht aan dat je eerst een keer snijdt op troefheer, dan troefaas slaat en op ♡V je ruitenloser weggooit. Dat is allemaal niet mogelijk na een ruitenstart en ga je down. Verrassend is de suggestie dat zuid met zijn zevenkaart schoppen beter had kunnen passen op 3SA. Gezien de scores van 430 en 460 op de frequentiestaat van het spel, is dat ook een aantal keren gebeurd. Vier schoppen voor tien slagen scoorde net iets onder het gemiddelde.

Een conventioneler, maar minstens zo mooie bridgecadeau is het onlangs verschenen boek The Bermuda Bowl, History and All Time Best Deals samengesteld door de Amerikaan Henry Francis en de Brit Brian Senior. Francis en Senior zijn ervaren bridgejournalisten, de Bermuda Bowl is het WK-landenteams en het boek is een selectie van beste spellen. Nadere introductie overbodig, me dunkt. Hoewel, wat het boek zo extra leuk maakt is dat er ook handen in staan uit de donkere jaren vijftig. Handen, waarvan niet veel mensen nog weet van hebben. Deze bijvoorbeeld uit 1951, toen de Bermuda Bowl werd betwist tussen het team van Noord-Amerika en Italië, de kampioen van Europa:

NZ hebben samen 39 punten, 7SA is dicht. Dat contract werd dan ook in twee biedronden bereikt door de Amerikanen Rapée en Stayman. Grote winst voor Noord-Amerika. Waarom? Op de andere tafel had oost, de legendarische Johnny Crawford op zijn nulpunter met een psychologisch 1♡ geopend, waarna de Italianen niet verder kwamen dan 3SA.

`LM Pairs, Day 1' door Larry Cohen. Cd-rom, ca.$29,95. Meer info: http://larryco.com en `The Bermuda Bowl, History and All Time Best Deals' door Henry Francis en Brian Senior, uitgegeven bij Five Aces Books, ISBN 0-9536752, £15,99. Meer info: fiveaces@online.rednet.co.uk. Beide produkten zijn ook verkrijgbaar bij de bridgespeciaalzaken.