Gak, bonden akkoord over sociaal plan

De vakbonden hebben gisteravond overeenstemming bereikt met het Gak over een sociaal plan voor de 300 werknemers waar de uitkeringsinstantie van afwil. ,,Gedwongen ontslagen worden daarbij niet uitgesloten'', aldus een woordvoerder van het Gak.

Eerder deze week werd bekend dat het Gak afstevent op een verlies van 60 miljoen gulden. Door het contract van een gedeelte van de ruim 1300 tijdelijke werknemers en uitzendkrachten te beëindigen en driehonderd van de ruim tienduizend vaste werknemers te ontslaan, verwacht het Gak de verliezen te kunnen beperken tot 20 miljoen gulden.

De bonden zijn met het sociaal plan akkoord gegaan omdat het Gak heeft toegezegd de vaste werknemers die boventallig zijn ,,van werk tot werk'' te begeleiden, aldus onderhandelaar Kees Kramer van FNV Bondgenoten. ,,Voor wie binnen het Gak geen plaats meer is, wordt elders werk gezocht.'' Het aantal gedwonen ontslagen wordt daarmee tot een minimum beperkt.

Voor de bemiddeling naar ander werk schakelt het Gak onder meer outplacement-bureaus en uitzendbureau Start in.