Eerste stap naar nieuw bestuur voor Kosovo

Na een bureaucratische worsteling van vijf maanden tussen Verenigde Naties en Europese Unie heeft de `president' van Kosovo, de Fransman Bernard Kouchner, afgelopen week zijn goedkeuring gegeven aan de oprichting van een ministerie van Financiën. Daarmee is een fundamentele stap gezet op weg naar een nieuw bestuur en een gezonde economie in Kosovo.

VN en EU verschilden ernstig van mening wie het beheer over het ministerie mocht voeren, en wie dus de eerste `minister' mocht leveren. De EU koos voor een pragmatische benadering, de VN gaf de voorkeur aan een formele regeling. De EU trok uiteindelijk aan het langste eind.

,,We werken in een unieke situatie en dat betekent dat niet voor ieder geval dat we tegenkomen een voorschrift bestaat'', vindt de Nederlander Daan Everts. Hij is hoofd van de missie in Kosovo van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en geeft leiding aan de wederopbouw van, zoals dat heet `een civiele structuur'.

Everts constateert dat de besluitvorming ,,traag verloopt''. ,,De VN houden niet van improviseren. Ze zijn als de dood dat ze het stempel van koloniale betweters opgeplakt krijgen.''

De eerste `minister' van Financiën – om Joegoslavië niet te bruuskeren is gekozen voor het pseudoniem `central fiscal authority of Kosovo' – is een Nederlander, Rutger Wissels, topambtenaar bij de EU. ,,Ik kan nu eindelijk geld uitgeven'', zegt Wissels. Om dreigende stakingen van onderwijzers, ambtenaren en artsen af te wenden – sinds het begin van dit jaar hebben ze geen loon meer ontvangen – zal op korte termijn worden begonnen met de betalingen van salarissen aan de Kosovaarse ambtenaren.Arbeidsconflicten en stakingen zijn tot nu toe voorkomen door bemoeienis van het voormalige Kosovaarse bevrijdingsleger UÇK. Stakingen zouden een ontwrichtende invloed hebben op de opbouw van het land, meent het UÇK.

Het UÇK speelt een belangrijke rol bij de wederopbouw van het land en haar leider, Hashim Taçi, laat geen misverstand bestaan over zijn ambities. ,,Ik ben president van Kosovo'', zei hij onlangs in Dragaš, een kleine plaats in het zuidoosten van Kosovo. ,,Mensen die mijn regering steunen zijn welkom in Kosovo. Iedereen die problemen maakt moet Kosovo verlaten.''

HOOFDARTIKEL pagina 7