`D66 kan wel weg'

D66 kan op termijn fuseren met GroenLinks of een nieuwe `paarse' partij vormen met een progressief-liberale vleugel van de VVD en een vernieuwingsgezinde stroming binnen de PvdA. Vertrekkend voorzitter Tom Kok van D66 zei dit gisteren in het tv-programma Netwerk.

Kok stelde dat het tijd wordt ,,dat er weer eens wat gebeurt'' in de partij-politieke verkaveling in Nederland. Hij stelde dat een nieuwe partij van D66 en GroenLinks ,,35 zetels moet kunnen halen''. Een nieuwe partij van D66 met delen van de PvdA en VVD zou kunnen ontstaan als de PvdA en de VVD problemen krijgen met het aanwijzen van nieuwe politieke leiders, aldus D66'er Kok, die volgende week zaterdag afscheid neemt als partijvoorzitter.

D66-leider Thom de Graaf wilde gisteravond niet reageren op de uitspraken van Kok. Hij zei alleen dat hij ,,op afzienbare termijn geen paarse partij'' zag ontstaan.

Partijvoorzitter Kok stelde dat D66 de afgelopen jaren te zeer onzichtbaar is geworden in de coalitie met de PvdA en VVD. ,,Een partij moet idealen uitdragen. Je moet niet de hele tijd met je beide benen op de grond willen staan'', aldus Kok. Hij zei te betreuren dat D66 akkoord is gegaan met de reconstructie van het tweede paarse kabinet, nadat de D66-ministers eerst uit het kabinet waren gestapt na verwerping van het correctief referendum in de Eerste Kamer.